Návrat chuti dětství. Starý recept znovu dobývá české kuchyně
Jídlo, které je postaveno na zbytcích. Mnozí by nad ním dnes možná ohrnuli nos, přitom se jedná o velmi chutný pokrm, který je navíc úplně levný. V poslední době tenhle recept dobývá české kuchyně.
Pravda, tohle jídlo vám v restauraci určitě nenabídnou. Pokud ale zavzpomínáte na své dětství, možná se vám vybaví, že ho chystala vaše maminka nebo babička a vždycky vám moc chutnalo. Přitom je tak jednoduché!
Vejce a knedlíky jako výborná pochoutka
Zbyly vám knedlíky z oběda a už k nim nemáte žádnou omáčku s masem. Rádi byste je ještě využili a neplýtvali tak jídlem. Není problém. Je to tak jednoduché! Využít můžete knedlíky houskové, bramborové nebo karlovarské.
Co budete potřebovat?
- knedlíky, ale lze použít i chleba
- máslo, olej nebo sádlo
- vajíčka
- mléko nebo smetana
Pokrm můžete vylepšit těmito surovinami:
- sýr – nejlépe gouda nebo niva
- slanina
- pažitka, pórek
- kečup
- salát, zelenina
- houby
- sůl, pepř, bylinky
Postup
- Knedlíky nakrájejte na kostičky, nechte je trochu oschnout a opečte na pánvi do zlatova. Použít můžete olej, ale ještě lahodnější budou na másle. Použít však můžete i sádlo. Pokud chcete, přidejte cibulku či pórek a nakrájenou slaninu. Když jsou knedlíky opečené, dáme pánvičku stranou a necháme trochu snížit teplotu.
- Rozklepněte vajíčka, rozkvedlejte je s mlékem nebo smetanou a mírně osolte a opepřete.
- Pokud jsou knedlíky dostatečně opečené, zalijte je rozkvedlanými vejci a za stálého míchání na mírném plamenu lehce opečte. Knedlíky vajíčky krásně nasáknou a kostičky se hezky obalí.
- Přidat můžete také sýr. Tím vytvoříte zajímavější a ještě lahodnější pochoutku. Je jen na vás, zda zvolíte goudu, nivu nebo třeba uzený sýr.
- Na závěr posypte pokrm čerstvou nasekanou pažitkou. Podávejte knedlíky s vajíčkem ještě teplé.
Vůbec nejlepší je vždy knedlík domácí, protože jsou mnohem chutnější a vláčnější.
K tomuto jídlu se výborně hodí nakládané kyselé okurky. Nebo si můžete připravit lahodný salát z čerstvé zeleniny. Dobře chutná také se sladkým hruškovým či jablečným kompotem. Kreativitě se meze nekladou. Děti většinou ocení sladký kečup, do kterého si knedlíky ve vajíčku rády namáčejí.
Někteří kuchtíci tento recept ozvláštnili tím, že knedlíky s vajíčkem nemíchají. Vznikne tak omeleta, která je také výborná.
Tip! Pokud jste dostali chuť na toto jídlo, ale přitom vám žádné knedlíky od oběda nezbyly, použít můžete také chleba. Možná, že jste knedlíky s vajíčkem dlouho nejedli, a dokonce jste na toto jídlo dětství zapomněli. Je na čase si dětská léta zase připomenout! Výhodou tohoto chutného pokrmu je, že se po něm budete cítit dlouho sytí. Můžete jej tedy klidně zvolit jako náhradu oběda nebo večeře. Pokud vám děti nechtějí jíst maso, věřte, že tohle jídlo ocení. Bílkoviny jsou nahrazeny vajíčkem a sýrem.