Ikonický retro recept na nakládaný bůček je jednoduchý a naprosto báječný
Bylo krátce po revoluci a v jednom z kutilských pořadů proběhl naprosto ikonický recept. Každý ho musel mít, každý ho musel zkusit. Sousedé si dávali ochutnávat a je opravdu škoda, že upadl v zapomnění.
Pojďme si ho připomenout. Je totiž jednoduchý a naprosto báječný. Potřebujeme k němu jen pár ingrediencí, bůček a několik dnů času.
Pravda, není nejzdravější, ale zase bude stoprocentně přírodní a domácí. Žádné zbytečné chemikálie. A to se taky počítá.
Navíc jím skutečně okouzlíte pamětníky, protože jen málokdo tento recept nezná.
Kvalitní bůček je základ, počítá se tučnější
Tučný bůček hraje zásadní roli. Ideálně bez kosti, nebo si ten s kostí jednoduše vykostěte. Pamatujete si na tento ikonický retro recept?

Červený marinovaný bůček
1 kg bůčku uvaříme se lžičkou soli, bobkovým listem, pepřem a několika stroužky česneku ve vodě. Zhruba hodinu do změknutí.
Připravíme si marinádu:
- 3 - 4 protlačené stroužky česneku (nebo dle chuti)
- Sůl
- Lžička červené papriky
- Lžička pálivé červené papriky
- Worchesterová omáčka (ale dobrá bude i tamari omáčka)
- Špetka mletého kmínu
Bůček necháme vychladnout a poté natřeme bohatě touto směsí. Pokud bude moc hustá, můžeme naředit pár kapkami vody (nebo raději worchesterovou omáčkou). Zabalíme pečlivě do alobalu a necháme v chladničce pár dnů uležet. Volte opravdu dobře těsnící nádobu nebo velkou sklenici, protože bůček bude hodně aromatický. Krájíme na tenké plátky a podáváme s tmavým kváskovým chlebem. Přidáte-li křen, hořčici, pivo, tak máte báječnou večeři.
Tajemství tkví v rozleželosti
V tomto receptu hraje trpělivost hlavní roli. Bůček je skvěle konzervován jak vařením ve slané vodě, tak i slanou marinádou. Několik dnů, zhruba 3 - 4 nejméně, trvá než se všechny chutě nádherně prolnou. Načnutý vám pak v lednici vydrží minimálně další týden. Je to tedy i skvělé jídlo do zásoby, když se vám nebude chtít pár dnů vařit.
Nebo na party či grilovačku. Stačí hezky naservírovat!
Kdo nemá rád česnek, může experimentovat
Základem receptu je česnek. Kdo ho však nemůže, nebo ho nemá rád, může místo něj použít například křen. Je pikantní a masem prolne také parádně.
Ostatně, když už se do toho pustíte, můžete změnit celý základní recept a maso naložit třeba do směsi bylinek, olivového oleje. Skvělý bude například rozmarýn. S tučným masem si parádně rozumí.