Mezi nejděsivější křížence zvířat na světě patří největší kočkovitá šelma či hybridní žralok

Mezi nejděsivější křížence zvířat na světě patří největší kočkovitá šelma či hybridní žralok

Foto: shymar27 / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ve volné přírodě i v zajetí se občas stane, že u zvířat dojde ke zmixování různých ras dohromady. Mohou tak vzniknout na první pohled jedinečné, zároveň často ale také velmi nebezpečné druhy zvířat. My vám přinášíme přehled těch, s kterými si není radno zahrávat.

Existují kříženci, kteří člověku pravděpodobně neublíží

Mezi jednoho z mezidruhových kříženců patří mula. Tedy kříženec samce osla se samicí koně. I přesto, že se jedná o křížence, lidstvo jej již bere jako běžnou součást naší přírody. Existují ale zvířata, která jsou nejenom zvláštně vypadající, ale kvůli svému zkřížení také velmi nebezpečná.

U koní ještě zůstaneme. Tentokrát se ale podíváme na zkřížené zvíře s názvem zebroid. Jak již název vypovídá, jedná se o křížence zebry. Ta je propojena s nějakým druhem koně. Může se tak stát, že je zebra oplodněna poníkem, koněm nebo i oslem. Jejich rozdílnost oproti běžným zebrám vyplývá především ze vzhledu, kdy jsou propojeny klasické zebří pruhy s barvou koně. I přesto, že mohou být zvířata poněkud divočejší, používají se na účely stejné jako obyčejní koně.

Ani lama a velbloud nejsou nijak nebezpeční

Mezi dalšího čtyřnohého křížence patří ten, který má geny lamy a velblouda. Pozoruhodné je, že zde nefunguje příroda sama, ale lidé jí museli pomoct. Lama s velbloudem by se totiž nikdy sama nepářila. A to nejenom kvůli tomu, že jsou rozdílně velcí, ale také proto, že se obě tato zvířata nachází na jiné části planety. Za vše zde tedy může člověk. Ten se snažil vytvořit zvíře s vlnou, které ale dokáže přežít v poušti. Protože se ale tento hybrid rodí bez hrbu, je to pro něj velmi komplikované. Camas, jak se zvířatům přezdívá, zůstávají mezi námi. Od experimentů s těmito zvířaty se ale již upustilo.

Od experimentů s těmito zvířaty se již upustilo.
Od experimentů s těmito zvířaty se již upustilo | Zdroj: Yasser El Dershaby/ Shutterstock

Kombinace tygra se lvem dala vzniknout největší kočkovité šelmě světa

Mezi nebezpečného křížence patří takzvaný liger. Jak již název vypovídá, jedná se o kombinaci samce lva a samice tygra. Tento kříženec je považován za vůbec největší kočkovitou šelmu, která kdy byla objevena. Dorůstá různých rozměrů. Není ale žádnou výjimkou, že jeho hmotnost dosahuje až půl tuny. Sice má pruhy podobné jako tygr, rodí se ale s barvou lva. Protože se jedná o nebezpečnou kočkovitou šelmu, měli bychom být rádi, že ji jen tak nemůžeme venku potkat.

Reklama

Na zkřížené medvědy si dávejte pozor stejně jako na divoké africké včely

Ve volné přírodě se často stává, že dojde ke zkřížení ledního medvěda s medvědem grizzlyho. V takovém případě se rodí takzvaný pizzly. Medvěd podobající se oběma svým rodičům. Pizzly má zpravidla hustou srst připomínající ledního medvěda. Kromě bílé barvy, se v srsti ale objevují také hnědé fleky. Tito kříženci medvědů se rodí nejenom v divoké přírodě, ale také v zajetí. A to proto, že nejedna zoologická zahrada medvěda ledního i medvěda grizzlyho často chovala v jednom výběhu.

Nebezpečná může být i zmutovaná včela. I přesto, že se jedná o poměrně malý hmyz, přezdívá se afrikanizované včele včela zabijácká. Spojením těchto dvou druhů včel vzniká rychlejší a podrážděnější včela. Ta dokáže člověku uštědřit až desetkrát více žihadel než běžné evropské včely. Má tak na svém kontě zabití již několika tisíc lidí i zvířat. Nejvíce se objevují především ve Střední a Jižní Americe. Zde jsou považovány nejenom za nepřítele, ale také za velmi pilné včelky produkující med. I přesto, že jsou agresivnější, dokážou tak vyprodukovat více medu.

Nebezpečná může být i zmutovaná včela
Nebezpečná může být i zmutovaná včela | Zdroj: AyhanTuranMenekay/ Shutterstock

V Česku na nebezpečná monstra narazíme jen stěží

Mezi další křížence, kteří mohou ohrožovat život člověka, patří například hybridní žralok, který byl objeven před více než deseti lety. Nebezpečný ale může být také vlk zkombinovaný s obyčejným psem. Útěchou nám Čechům je, že jsou tito hybridi zpravidla daleko od nás. Pokud se tak nevydáme na nebezpečné zahraniční cesty, měli bychom zůstat v bezpečí.

Reklama
Zdroj článku:
Reklama