Tyhle chutě za socialismu si tělo pamatuje dodnes – i když hlava zapomněla

Tyhle chutě za socialismu si tělo pamatuje dodnes – i když hlava zapomněla

Foto: NewAfrica / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Některé koktejly zná málokdo, přesto kdysi bývaly neodmyslitelnou součástí domácích večírků. V době, kdy nebylo k dispozici tolik zahraničních surovin, si lidé dokázali velmi dobře poradit.

Obsah článku
  1. Koktejly
  2. Beton
  3. Bavorák
  4. Semafor
  5. Žabí hlen
  6. Šavle meče
  7. Zábava

Koktejly

Doba se mění, a s ní i chutě. Některé koktejly, které byly v minulosti naprostým hitem, dnes téměř upadly v zapomnění. Přesto si mnozí z vás dobře pamatují, jak chodili v 80. letech do klubů, barů i hospod na drinky, které tehdy frčely. Tyto recepty se předávaly mezi známými nebo přáteli. Tyto drinky nebyly jen nápojem, ale také součástí společenského života a zábavy. Dnes na ně někteří jedinci vzpomínají s úsměvem a nostalgií. 

Beton

Český národní koktejl. Nebojte se, nejde o stavební materiál, ale o oblíbený drink složený z Becherovky a toniku, právě z těchto dvou ingrediencí vznikl název beton. Tento koktejl se proslavil už na výstavě Expo 1967 v Montrealu a v 80. letech zažíval u nás obrovskou popularitu. Pro mnohé se stal neoficiálním českým národním koktejlem.

Bavorák

Hořká kombinace pro fajnšmekry další klasika oblíbená především mezi muži. Kombinace bylinného Fernetu a toniku, často doplněná o plátek citronu. Silná chuť s hořkým závěrem patřila k těm nejnáročnějším, ale měla své věrné příznivce.

Semafor

Semafor vizuálně nejzajímavějším drinkem byl tento nápoj, koktejl tvořený zelenou, vaječným likérem a griotkou. Pořadí nalévání bylo klíčové pro dosažení efektního barevného rozvrstvení. Zelená nahoře, uprostřed žlutý vaječný likér a dole červená griotka. Tři barvy, tři chutě, jeden socialistický zážitek.

Žabí hlen

Žabí hlen, kdy tento název není příliš lákavý, ale koktejl složený z vaječného likéru a zelené byl tehdy velmi oblíbený. Nalévací postup byl zásadní, když se zelená přidávala opatrně po obvodu sklenice, vytvořil se takový hlenovitý vzhled. Pokud se pozadí obrátilo, vznikl i jiný, rovněž známý drink.

Šavle meče

Pravý rum z cukrové třtiny u nás dřív nebyl k sehnání, plně ho nahradil rum tuzemský, který dodnes mnozí upřednostňují. Míchal se s Kofolou i s kávou, když se ale v panáku spojil s griotkou, vyšel z toho slavný nápoj. Byl také nazýván například jako: čert, táta s mámou, popřípadě vrtule či bramboračka.

Zábava

Kuriozity nebo nostalgická vzpomínka? Jisté je jedno, měly své kouzlo, barevnost i rituál. A možná právě proto se některé z nich občas objevují i dnes, na chalupách, večírcích nebo v domácí sbírce starých receptů. Některé z nich téměř upadly v zapomnění, jiné si našly cestu i do současnosti, byť často jen jako recesistická vzpomínka na čas, kdy byla zelená, griotka nebo vaječný likér běžnou výbavou každé domácnosti.

Reklama
Reklama