Koupíte si fast food a jíte jed. Prodejci někdy neřeší základní věci
Koupit si hotovku z podniku a vyřešit tak oběd, nebo večeři, proč ne? Jenže stále si v mnoha provozovnách pořídíme spíše něco jedovatého než nějak nutričně hodnotného. Někteří prodejci se stále nepoučili, nebo jsou nedbalí.
Kontroly u nich stále nachází základní prohřešek, který by se v každém případě dít neměl. Rozhodně se nejedná jen o fastfoody.
Tato chyba ohrožuje zdraví spotřebitelů
Restaurace si nedávají pozor na fritování v přepáleném oleji. V loňském roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila nové výsledky.
Prověřila 194 provozoven a 226 vzorků fritovacích olejů.
U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (PTG) hodnocených fritovacích olejů,
uvádělo se tehdy ve zprávě.
Hodnotila se vůně, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků a prováděny byly laboratorní testy. Nevyhovující vzorky byly posouzeny jako nevhodné k lidské spotřebě. Dva vzorky pak vykazovaly vysoký, velmi nebezpečný stupeň tepelného rozkladu olejů.
Často byly na vině technické problémy nebo špatná hygiena
Jak inspekce zjistila, často bývají na vině nefunkční termostaty, nedbalost nebo zašpiněné fritézy, které nejsou dostatečně čištěny.

Výsledky jsou ale rok od roku lepší
V minulých třech letech byly ale výsledky podobného šetření mnohem horší. Tehdy nevyhovovalo až 17 % provozoven.
Zákon ukládá 180 °C maximálně
Existují normy, které ukládají, jak správně smažit a fritovat. Velkou výhodou dnes je i to, že moderní fritovací hrnce mají regulaci teploty oleje a k přepalování by dojít nemělo.
Olej nebo tuk, který vykazuje jeden nebo více ukazatelů tepelného rozkladu olejů a tuků podle přílohy č. 1 k této vyhlášce, nelze použít při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh,
píše se ve vyhlášce o požadavcích na pokrmy.
A dále uvádí, že oleje a tuky lze při tepelné úpravě zahřát nejvýše na +180 °C, pokud provozovatel potravinářského podniku, který tuk nebo olej vyrobil, nestanoví jinak.
Přepálený tuk škodí
Příliš vysoko nebo příliš často zahřívaný tuk je pro zdraví rizikový. Sloučeniny, které v tuku vznikají, jsou karcinogenní. Mimo jiné také vyvolávají změny na játrech. Také zvyšují podíl škodlivého cholesterolu v krvi a podílí se tak na vzniku srdečně cévních onemocnění.
Je určitě dobře, že se situace lepší, ale stále platí, že smažené potraviny jsou vždycky tak trochu riziko.