Pozor na tuto skvělou ryba, kterou se ale snadno otrávíte

Pozor na tuto skvělou ryba, kterou se ale snadno otrávíte

Foto: pedphoto3pm / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Je to ryba s neuvěřitelně chutným názvem. A ještě chutnějším masem. Doslova její chuti neuvěříte. Skrývá ale velké riziko. Snadno se jí můžete otrávit. Ne vždy si tohoto upozornění na obale všimnete.

Obsah článku
  1. Máslová ryba
  2. Na vině jsou tzv. voskové estery
  3. Oranžová pomsta: Typické zvracení a průjem
  4. Riziko otravy zvyšuje příprava na másle
  5. Jen malé množství je bezpečné

Prodej této ryby je zakázán v Japonsku a Itálii. Nejjednodušší úpravy jsou nejlepší. Tak skvěle vynikne báječná chuť ryby. Ryba má navíc jemné, tučné maso s neuvěřitelně lahodnou chutí. Jméno dělá čest její kvalitě.

Ovšem notně to komplikuje následky, neb je snadné se jí přejíst.

Máslová ryba

Její pravé jméno je pamakrela temná (či další druh s názvem escolar), což jsou ryby, jejichž maso je velmi dobré, ale také obsahuje látky, které jsou pro člověka toxické.

Lépe řečeno, jsou pro nás nestravitelné. Jako je některým lidem špatně po žraločím mase, tak tato „otrava“ může postihnout citlivé jedince i po máslových rybách. 

Na vině jsou tzv. voskové estery

Tato chemická látka je obsažena v mase těchto ryb. Gempylotoxin je látka, kterou lidský organismus není schopen strávit. Voskové estery jsou příčinou potíží.

Otrava se projevuje typicky
Otrava se projevuje typicky | Zdroj: vchalup2 / Depositphotos

Otrava je svými projevy nezaměnitelná.

Oranžová pomsta: Typické zvracení a průjem

Do pár hodin po konzumaci většího než bezpečně doporučeného množství ryb přijde pomsta. Projevuje se jako nevolnost, bolest hlavy, břicha a zvracení. Přidává se typicky žlutooranžový olejnatý průjem, protože náš organismus neumí voskové estery štěpit. Tyto příznaky mohou trvat i několik dnů.

Riziko otravy zvyšuje příprava na másle

Paradoxně zvyšujete riziko průjmu a zvracení, pokud rybu připravíte na másle nebo tuku: Stane se ještě nestravitelnější. Problém je, že upozornění na obale je psané malým písmem a prodavači často na problém neupozorňují.

Jen malé množství je bezpečné

Pamakrely tmavé je bezpečné sníst ne více než 170 g masa, dítě maximálně 100 g. Uvádí se, že lepší je maso směrem k ocasu, které neobsahuje tolik esterů.  

Ale nejlépe je se konzumaci úplně vyhnout. Citlivější jedinci mohou mít problémy i po menším množství.

Reklama
Reklama