Pozor na tuto skvělou ryba, kterou se ale snadno otrávíte
Je to ryba s neuvěřitelně chutným názvem. A ještě chutnějším masem. Doslova její chuti neuvěříte. Skrývá ale velké riziko. Snadno se jí můžete otrávit. Ne vždy si tohoto upozornění na obale všimnete.
Prodej této ryby je zakázán v Japonsku a Itálii. Nejjednodušší úpravy jsou nejlepší. Tak skvěle vynikne báječná chuť ryby. Ryba má navíc jemné, tučné maso s neuvěřitelně lahodnou chutí. Jméno dělá čest její kvalitě.
Ovšem notně to komplikuje následky, neb je snadné se jí přejíst.
Máslová ryba
Její pravé jméno je pamakrela temná (či další druh s názvem escolar), což jsou ryby, jejichž maso je velmi dobré, ale také obsahuje látky, které jsou pro člověka toxické.
Lépe řečeno, jsou pro nás nestravitelné. Jako je některým lidem špatně po žraločím mase, tak tato „otrava“ může postihnout citlivé jedince i po máslových rybách.
Na vině jsou tzv. voskové estery
Tato chemická látka je obsažena v mase těchto ryb. Gempylotoxin je látka, kterou lidský organismus není schopen strávit. Voskové estery jsou příčinou potíží.

Otrava je svými projevy nezaměnitelná.
Oranžová pomsta: Typické zvracení a průjem
Do pár hodin po konzumaci většího než bezpečně doporučeného množství ryb přijde pomsta. Projevuje se jako nevolnost, bolest hlavy, břicha a zvracení. Přidává se typicky žlutooranžový olejnatý průjem, protože náš organismus neumí voskové estery štěpit. Tyto příznaky mohou trvat i několik dnů.
Riziko otravy zvyšuje příprava na másle
Paradoxně zvyšujete riziko průjmu a zvracení, pokud rybu připravíte na másle nebo tuku: Stane se ještě nestravitelnější. Problém je, že upozornění na obale je psané malým písmem a prodavači často na problém neupozorňují.
Jen malé množství je bezpečné
Pamakrely tmavé je bezpečné sníst ne více než 170 g masa, dítě maximálně 100 g. Uvádí se, že lepší je maso směrem k ocasu, které neobsahuje tolik esterů.
Ale nejlépe je se konzumaci úplně vyhnout. Citlivější jedinci mohou mít problémy i po menším množství.