Pozor na tento salát. Obsahuje nebezpečnou bakterii listerii. Může být smrtelně nebezpečný

Pozor na tento salát. Obsahuje nebezpečnou bakterii listerii. Může být smrtelně nebezpečný

Foto: lightsource / depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V oblíbených lahůdkových salátech i dalších potravinách se může vyskytovat nebezpečná bakterie listerie. Její přítomnost v potravinách několikrát prokázala kontrola Státní veterinární správy a Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Listerie může způsobit vážné zdravotní komplikace, v krajním případě i smrt.

Obsah článku
  1. Hrozba výskytu bakterie listeria
  2. Rizikové potraviny
  3. Onemocnění listerióza může být smrtelné 

Hrozba výskytu bakterie listeria

Dozorové orgány České republiky se v posledních letech zaznamenaly několik výskytů nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes v některých druzích lahůdkových salátů. V minulém roce byla přítomnost této bakterie potvrzena v matjesovém salátu s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB spol. s r.o. 

„Výrobci bylo nařízeno pozastavit výrobu produktu a jeho uvádění na trh,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Nejednalo se však o ojedinělý případ – v minulých letech se bakterie listeria opakovaně vyskytla například v populárním Rumcajs salátu. Podobných případů kontrola odhalí několik ročně, což poukazuje na dlouhodobější problém s hygienou a kontrolou kvality v oblasti chlazených lahůdkových výrobků. Vzhledem k faktu, že bakterie Listeria monocytogenes může být pro určité skupiny obyvatel velmi nebezpečná, je situace poměrně závažná. 

Rizikové potraviny

Bakterie listerie se může vyskytovat v potravinách, které neprochází tepelnou úpravou nebo nejsou skladovány v nízkých teplotách. Nejohroženější jsou právě lahůdkové saláty, typicky rybí, vajíčkové, šunkové nebo zeleninové saláty s majonézou. Tyto produkty jsou určené k přímé spotřebě bez tepelné úpravy. 

Výskyt listerie hrozí také v nepasterizovaných mléčných výrobcích (mléko, sýry nebo jogurty vyrobené z nepasterizovaného mléka, zejména kozího a ovčího). Zvýšené riziko hrozí v měkkých zrajících sýrech, které jsou vyrobeny z nepasterizovaného mléka. 

Listerie byla již také nalezena v masných výrobcích, jako jsou salámy, šunky, párky i paštiky. V roce 2022 došlo také k několika případům výskytu listerie v mražené kukuřici a fazolkách. Proto se také doporučuje mraženou zeleninu před konzumací povařit. 

Onemocnění listerióza může být smrtelné 

Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění listerióza, jejíž závažnost závisí na konkrétním pacientovi. U zdravých dospělých lidí se projevuje spíše lehčími příznaky podobné chřipce, tedy zvýšenou teplotou, bolestí kloubů a svalů, nevolností či zvracením. 

U starších osob a lidí s oslabenou imunitou může být průběh onemocnění značně zavažnější. V těchto případech může dojít k encefalitidě, meningitidě či otravě krve. U komplikovaných případů je úmrtnost až 30 %. 

Nejvíce ohroženými skupinami jsou senioři, těhotné ženy, novorozenci a osoby s oslabenou imunitou. Pro tyto skupiny může být onemocnění listeriózou smrtelné. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama