Co spojuje naši kůži a nejsmradlavější sýr Evropy? Překvapivě hodně
Víte o tom, že naše kůže má něco společného se syrečkem? Není to informace, která by se hodila zrovna k ranní kávě, ale zajímavé to je. Pojďme se na to podívat blíž.
Máme totiž společnou bakterii. Ano, sdílíme ji.
Jedná se o s Brevibacterium epidermidis, která se nachází na lidské kůži, ale také je s ní kultivován sýr typu limburger nebo romadur. Tedy přesněji řečeno, není to ta samá bakterie, ale její velmi blízká příbuzná. Sýrová se jmenuje například Brevibacterium linens.
Je naprosto všude: ve škole i v chlévě
Bakterie tohoto rodu jsou všude, dokonce byly objeveny i v prachu ze škol, domovů, ale i chlévů. Zvláštní? Prostě všude tam, kde je něco, co by mohlo bakterie krmit. Zvířata, kůže, tuk, bílkoviny.
Oranžový povlak jako poznávací znamení
Tato bakterie na sýru dobře prosperuje a vytváří zapáchající, ale chutný povlak, který dává limburgerům typickou vůni i chuť. Bakterie rozkládají na povrchu sýrů tuky a bílkoviny a vytváří mazlavý, typicky oranžový povlak. Ten je cítit především po tom, co bakterie produkují, tedy po síře a různých aromatických kyselinách.

Na lidské kůži se také umí přemnožit
Umí se přemnožit zejména tam, kde tak úplně nedbáme na pravidelnou hygienu. Upřímně řečeno, není dobré vědět, že je to to samé, co nám může za zápach nohou nebo za typické zapáchající povlaky v pupíku, ušních dírkách nebo piercingu.
Přirozeně je ve vlhkých oblastech lidského těla
Jak již bylo řečeno, nejčastěji ji cítíme právě v místech, která jsou zatížena vlhkostí nebo nedostatkem vzduchu. Podpaží, nohy, vlhké záhyby kůže. Pokud se začneme potit, produkovat tučný pot z mazových žláz, přidají se odloupané zbytky kůže, případně chutné zbytky kosmetiky, mohou bakterie hodovat.
Takže přirovnání, že sýr je cítit jako nohy, je skutečně založené na téměř pravdě. Příbuznost bakterií je velká.
Takové sestřenice. Takže sýr můžeme jíst bez obav.