Kontrola odhalila: Toto řeznictví v Praze hazardovalo se zdravím zákazníků při prodeji zvěřiny

Kontrola odhalila: Toto řeznictví v Praze hazardovalo se zdravím zákazníků při prodeji zvěřiny

Foto: KarepaStock / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zvěřina je vyhledávaná lahůdka, ovšem aby její konzumace byla bezpečná, musí splňovat přísné veterinární a hygienické podmínky. Prodej masa bez řádné kontroly je vážným ohrožením zdraví spotřebitele. Nedávný případ z řeznictví v Praze 5 ukázal, že ne každý prodejce masa přísné podmínky dodržuje.

Obsah článku
  1. Neprověřené maso v pražském řeznictví
  2. Prodej bez registrace a zdravotní rizika
  3. Riziko nákazy parazitem trichinella / svalovec
  4. Odpovědnost a prevence

Neprověřené maso v pražském řeznictví

Pražské řeznictví v městské části Praha 5 je od minulého roku pod přísným dohledem úřadů. Během rutinní kontroly Státní veterinární správy (SVS) bylo totiž odhaleno vážné porušení předpisů týkajících se prodeje zvěřiny. Inspektoři našli téměř 50 kilogramů masa z divočáka, které neprošlo povinným veterinárním vyšetřením na přítomnost nebezpečného parazita – svalovce

Prodej bez registrace a zdravotní rizika

V řeznictví také chyběly jakékoli doklady o původu masa a jeho zdravotní nezávadnosti. Tím byla porušena nejen veterinární, ale i hygienická a potravinová legislativa.

Takové pochybení je hazardem se zdravím zákazníků, kteří se konzumací neprověřeného masa z volně žijící zvěře mohou nakazit závažným onemocněním. SVS okamžitě zakázala prodej masa a hrozily rovněž nemalé sankce. 

Riziko nákazy parazitem trichinella / svalovec

Pokud by se takto nepověřené maso dostalo na trh, odkud by doputovalo až na talíř konzumenta, bylo by vážně ohroženo jeho zdraví. Největší riziko by představovala infekce parazitem z rodu Trichinella. Ten je přítomen ve svalové tkáni a po požití nakaženého masa se dostane do lidského trávicího traktu, kde způsobí onemocnění zvané trichinelóza.

Mezi příznaky nákazy patří horečka, bolesti kloubů a svalů, otok obličeje, únava, nevolnost, zvracení. V těžkých případech může dojít k poškození srdce, nervového systému nebo dokonce k úmrtí. 

Pokud není maso z volně žijící zvěře odborně a hygienicky zpracováno, může být rovněž kontaminováno bakteriemi, které způsobují střevní infekce. Jedná se o patogeny Salmonella spp. (způsobuje salmonelózu), Campylobacter jejuni (častá příčina infekční enteritidy) nebo Listeria monocytogenes (nejvíce nebezpečná pro těhotné ženy, seniory a osoby s oslabenou imunitou). 

Odpovědnost a prevence

V minulosti došlo po konzumací neprošetřené zvěřiny k případům vážných infekcí, které v nejhorších případech vedly k úmrtí. Proto je důsledná kontrola zvěřiny pro ochranu veřejného zdraví naprosto zásadní. Každý spotřebitel si musí být jist, že kupuje bezpečné potraviny a každý provozovatel má povinnost takové potraviny nabízet.  

Reklama
Reklama