Tohle jedli všichni za socialismu. Některé chutě si dodnes pamatujeme
Vzpomínáte si na jídlo za socialismu? Bufety, školní jídelny i cukrárny nabízely jiné dobroty než dnes. Gothaj s cibulí, UHO nebo rakvičky se šlehačkou byly běžné.
Klasika
Za socialismu jste si v restauraci mohli dát gothaj s cibulí nebo tresčí játra jako oblíbený předkrm. Žádné luxusní pokrmy jako carpaccio nebo foie gras tam tehdy nebyly, ale gothaj měl své kouzlo. Dodnes jsou populární i šunka v aspiku nebo zavináče. Na hlavním menu bylo vařené hovězí, španělský ptáček, svíčková nebo guláš a smažák s bramborem. Oblíbený byl Katův šleh ze staršího masa a biftek s volským okem a kroketami. Speciální bylo kuře ala bažant plněné jalovcem a bylinkovým máslem, stejně jako husa po tyrolsku s jablky naplněnými bezinkami.
Školní a závodní jídelny
Ve školních jídelnách jste nejčastěji našli UHO, což byla univerzální hnědá omáčka. K ní se vždy podávalo maso a brambory. Děti si na svačinu nosily zapečené tousty se sýrem, které si občas vychutnala i celá rodina k večeři. V závodních jídelnách byla jídla někdy pestřejší. Lidé mohli ochutnat rýžový nákyp, šunkofleky nebo drožďovou polévku. Nejvíce oblíbené bylo kuře s broskví, které k nám přišlo ze Západu.
Sladké
V cukrárnách nechyběly oblíbené rakvičky se šlehačkou, laskonky, věnečky a dorty s želé na povrchu. K tomu patřily luxusní mléčné koktejly, které chutnaly stejně jako ty americké. Oblíbené byly i poháry s pudinkem, do nichž se dávaly kousky neprodaných zákusků, aby se nic nezahazovalo.
Myslíte, že za socialismu do Československa nepronikly zahraniční speciality? To byste se spletli. V Praze byla proslulá Čínská restaurace ve Vodičkově ulici nebo hotel Paříž, kde se servírovaly francouzské delikatesy. Nezapomenutelný byl i neoficiální první český fast food Arbat, kde si zákazníci mohli pochutnat na směsici ruské a americké kuchyně.
Mléko v pytlíku
Dnes už málokde najdete mléko v pytlíku. Pamětníci si jistě vzpomenou, jak se jim cestou domů sáček roztrhl a mléko pokřtilo ostatní nákup v tašce. Ovocné žvýkačky Pedro začal vyrábět v roce 1968 závod ve středočeské obci Velim podle amerického vzoru. Na trhu vydržely i po sametové revoluci. Dodnes si je někteří pamatují jako oblíbenou pochoutku.
Závod Orion v pražských Modřanech se inspiroval ze Západu a v roce 1977 začal vyrábět tvrdé bonbony Bon pari. V balení nechyběly ovocné příchutě jako jahoda, pomeranč, broskev, citron, černý rybíz nebo maracuja. K dostání byla i superkyselá varianta. S Vitakávou z ječmene, žita a čekankového kořene přišel pardubický závod Kávoviny v roce 1965, kterou vyrábí dodnes.