Ikonický retro řez československé éry, který dneska nestojí za nic. My máme recept na domácí

Ikonický retro řez československé éry, který dneska nestojí za nic. My máme recept na domácí

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tohle patří do vzpomínek! Řez, který svou marcipánovou a jemnou chutí fascinoval. Dodnes na něj pamětníci vzpomínají jako na nebetyčnou dobrotu. Bohužel někdy bývá pokus si ho znovu koupit a ochutnat spíše zklamáním.

Obsah článku
  1. Ano, správně, ikonické metro řezy
  2. Metro řezy mají původ ve Švédsku
  3. Domácí výroba je piplačka, ale není to tak složité

Řeč je kvádřících s marcipánovou vůní a v čokoládě obalených koncích. Asi už tušíte.

Ano, správně, ikonické metro řezy

Byť stále svou chutí připomínají staré časy, tak přemíra cukru a podivná příchuť jim hodně ubírá. Máme pro vás ale dobrou zprávu, protože si je můžete vyrobit doma.  Pravda, příprava je poněkud náročnější, zejména na ingredience a čas, ale výsledek stojí za to.

Metro řezy mají původ ve Švédsku

Ačkoliv jde pro nás typický moučník československé éry, tak ve skutečnosti jde o dezert pocházející ze Švédska. Tam se jmenuje Mergpijpje – morková kost.

A byl to závan západu. Pro první výrobky byla dovezena první výrobní linka až z Nizozemska. Ta funguje dodnes, byť s úpravami a po přesunech. 

Nákup technologií v zahraničí z popudu národních, respektive státních podniků v té době mimořádný nebyl,

tlumočila Deníku vzpomínky pamětníků obchodní ředitelka společnosti Michelské pekárny Premium Radka Slezákov pro pražský denik.

Na trh byl uveden v roce 1974. Náhoda tomu chtěla, že bylo uvedeno metro linky C, takže proto dezert metro. Na počest této události. 

Až pojedete metrem, vzpomeňte si!

Domácí výroba je piplačka, ale není to tak složité

Recept nejlépe vymazlila Mirka van Gils Slavíková

Korpus: 

  • 200 g vajec
  • 100 g mandlové mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 130 g bílku
  • Špetka soli
  • Citronová kůra z poloviny citronu
  • Pudingový krém
  • 200 ml mléka
  • 20 g cukru krupice
  • 20 g vanilkového pudingu
  • ½ vanilkového lusku
  • 200 g másla

Cukrový rozvar

  • 100 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 50 g likéru Coiintreau (pomerančový likér s hořkosladkou vůní, lze nahradit trestí)

Navíc potřebujeme

  • Rybízový džem
  • 400 g marcipánové hmoty
  • 200 g hořké čokolády
  • Moučkový cukr na podsypání při vyvalování marcipánu
Vyšlehaný krém
Vyšlehaný krém | Zdroj: Tamer A Soliman / Shutterstock

Ušleháme bílky, cukr, sůl. Žloutky s cukrem do pěny. Obě hmoty spojíme a přisypeme po částech mandlovou a obyčejnou mouku. Nakonec citronovou kůru. Rozetřeme na dva plechy a pečeme na 200 °C v rozpálené troubě asi 7 minut. Připravíme pudingový krém, který necháme vychladnout, abychom do něj poté mohli všlehat máslo. Vodu svaříme s cukrem na rozvar a přidáme likér nebo tresť. 

Vychladlé pláty rozřízneme na polovinu a potřeme krémem. Pokapeme rozvarem a přiklopíme. Můžeme několikrát zopakovat, přičemž poslední vrstvu potřeme slabou vrstvou rybízového džemu. Necháme ztuhnout v ledničce.

Pak plát rozkrájíme na hranoly, které opatrně obalíme v plátku marcipánu a z každé strany obalíme v čokoládě. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama