Banány budou v létě dražší než kuře. Obchodníci už znají důvod, ale mlčí
Banány mohou v brzké době rapidně zdražovat. Nebo z pultů dokonce většinově zmizet. Staly by se jen občasným zbožím, podobně jako dneska například mango nebo ostružiny.
Na vině je více faktorů. Všechny však ve výsledku souvisí s měnícím se klimatem.
Do roku 2080 budou banány vzácností
Největšími producenty jsou Latinská Amerika a Karibik. Oblast však trápí nastupující klimatická změna, podmínky pro pěstování se tu do roku 2080 mohou stát nevhodnými.
Rostoucí teploty, extrémní počasí, škůdci sužují Guatemalu, Kostariku nebo Kolumbii.
Je především o lokální problém pro obyvatele
Ovlivňuje to také život v dané oblasti, protože farmáři tak přicházejí o živobytí. Ale i o základní zdroj potravy pro ně samotné.

Ohrožuje to i výživu místních
Banány tvoří základ jídelníčku i místních obyvatel, 80 % produkce spotřebují místní obyvatelé, zbytek jde na vývoz. Produkce je tak vysoká, že i tak jsou banány čtvrtou nejdůležitější potravinou světa. Po pšenici, rýži a kukuřici. Dovedete si tak jistě představit, jak moc rozsáhlé jsou plantáže v těchto oblastech.
Dováží se k nám z kriticky ohrožených oblastí
Evropský vývoz tvoří z 80 % také banány z těchto ohrožených oblastí. Pokud by se začala produkce snižovat, zvyšovala by se jejich cena.
Postupně by se musela snížit také míra dovozu a banánů by bylo na našem trhu neporovnatelně méně. Vozily by se z jiných zemí, kde například nejsou tak zásadním zdrojem kalorií pro místní obyvatele. Web The Guardian.com uvádí, že banány tvoří až 27 % denního příjmu kalorií pro 400 milionů lidí po celém světě.
Nemají genetickou variabilitu
Banánovníky jsou velmi zranitelné, nemají totiž dobrou adaptaci na měnící se životní prostředí. Ani na bouřky nebo extrémní změny počasí či dlouhé lijáky. Odrůda Cavendish, která je nejčastějším producentem banánů pro vývoj i místní spotřebu, potřebuje teplotu mezi 15 – 35 °C a přesně dané množství vody. Ani málo, ani hodně. Tedy v podstatě stabilní klima. Možná nás tak čeká budoucnost bez banánů.
Ničí je i plísně
Banánovníky také v posledních letech ničí plísně, konkrétně houba černolistá či půdní mikroby, kteří se šíří v důsledku měnícího se klimatu. Stromy tak ztrácí odolnost a schopnost kvalitní fotosyntézy. To ovlivňuje úrodu a ničí celé plantáže.
Ceny banánů již asi klesat nebudou, můžeme čekat spíše opačný trend. A možná bude i velmi rychlý.