Tohle jídlo každý vyhazuje a přitom je to poklad. Šéfkuchaři z toho dělají delikatesu
Zapomenutý poklad našich babiček. Recept, který byl kdysi dávno doslova hitem a každý ho musel vařit. Už tehdy se vytahoval ze starých kuchařek s velkou slávou. Málokdo jeho slávu ve svém jídelníčku udržel.
Přitom jde o velmi hodnotné jídlo. Běžně navíc tu hlavní ingredienci často vyhazujeme.
Hvězdou večeře se stává chleba
Nebudeme ho ovšem zpracovávat na topinky, tousty nebo krutony do polévky, ale na něco úplně jiného. Někdo je nazývá plackami, někdo bramboráčky z chleba, jiný jim říká chleboráčky. Už asi tušíte a cítíte ve vzduchu tu vůni.
Placky ze suchého chleba
Prozradíme si jednoduchý recept, který můžete podle sebe různě obměňovat
- 3 krajíce starého chleba
- 1 vajíčko
- Kmín
- Majoránka
- Česnek
- Cibule (nemusí být)
- Trochu hladké mouky nebo škrobu
Chleba nakrájíme na kostičky a namočíme. Můžeme do vody či mléka. Tekutinu vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme kmín, česnek a majoránku, osolíme. Můžeme přidat na kostičky pokrájenou cibulku (nebo ještě lépe opraženou cibulku). Přidáme vejce a promícháme do konzistence jako na klasické bramboráky. Na rozpálené pánvi pak smažíme malé placičky.

Výtečné jídlo z nich uděláte, když si k nim přidáte:
- Misku kysaného zelí nebo kimči
- Misku červené zavařené řepy
- Okurkový salát
- Tvaroh s pažitkou
- Dušený špenát
Zapečené placičky se sýrem
Posypete hotové placičky nastrouhaným sýrem a necháte krátce zapéct pod grilem.
Samotné placičky jsou také variabilní
Zajímavými způsoby si můžete vyhrát i se samotným těstem na placičky. Změna koření udělá divy.
- Těsto z bílého chleba můžete okořenit rozmarýnou, přidat sušená rajčata a parmezán.
- Těsto z tmavého kváskového chleba si bude rozumět se sušenými i čerstvými houbami.
Placičky nemusíte smažit, ale připravovat třeba v troubě nebo horkovzdušné fritéze.