Tohle jídlo každý vyhazuje a přitom je to poklad. Šéfkuchaři z toho dělají delikatesu

Tohle jídlo každý vyhazuje a přitom je to poklad. Šéfkuchaři z toho dělají delikatesu

Foto: MicEnin / Depositphotos

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Zapomenutý poklad našich babiček. Recept, který byl kdysi dávno doslova hitem a každý ho musel vařit. Už tehdy se vytahoval ze starých kuchařek s velkou slávou. Málokdo jeho slávu ve svém jídelníčku udržel.

Obsah článku
  1. Hvězdou večeře se stává chleba
  2. Placky ze suchého chleba
  3. Zapečené placičky se sýrem
  4. Samotné placičky jsou také variabilní

Přitom jde o velmi hodnotné jídlo. Běžně navíc tu hlavní ingredienci často vyhazujeme. 

Hvězdou večeře se stává chleba

Nebudeme ho ovšem zpracovávat na topinky, tousty nebo krutony do polévky, ale na něco úplně jiného. Někdo je nazývá plackami, někdo bramboráčky z chleba, jiný jim říká chleboráčky. Už asi tušíte a cítíte ve vzduchu tu vůni.

Placky ze suchého chleba

Prozradíme si jednoduchý recept, který můžete podle sebe různě obměňovat

  • 3 krajíce starého chleba
  • 1 vajíčko
  • Kmín
  • Majoránka
  • Česnek
  • Cibule (nemusí být)
  • Trochu hladké mouky nebo škrobu

Chleba nakrájíme na kostičky a namočíme. Můžeme do vody či mléka. Tekutinu vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme kmín, česnek a majoránku, osolíme. Můžeme přidat na kostičky pokrájenou cibulku (nebo ještě lépe opraženou cibulku). Přidáme vejce a promícháme do konzistence jako na klasické bramboráky. Na rozpálené pánvi pak smažíme malé placičky.

Chlebové placičky
Chlebové placičky | Zdroj: skylinefree / Depositphotos

Výtečné jídlo z nich uděláte, když si k nim přidáte:

  • Misku kysaného zelí nebo kimči
  • Misku červené zavařené řepy
  • Okurkový salát
  • Tvaroh s pažitkou
  • Dušený špenát

Zapečené placičky se sýrem

Posypete hotové placičky nastrouhaným sýrem a necháte krátce zapéct pod grilem.

Samotné placičky jsou také variabilní

Zajímavými způsoby si můžete vyhrát i se samotným těstem na placičky. Změna koření udělá divy.

  • Těsto z bílého chleba můžete okořenit rozmarýnou, přidat sušená rajčata a parmezán.
  • Těsto z tmavého kváskového chleba si bude rozumět se sušenými i čerstvými houbami.

Placičky nemusíte smažit, ale připravovat třeba v troubě nebo horkovzdušné fritéze. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama