Toto oblíbené ovoce škodí zdraví víc, než si myslíme

Toto oblíbené ovoce škodí zdraví víc, než si myslíme

Foto: Preto_perola / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ovoce patří mezi zdravé potraviny a měli bychom ho jíst co nejčastěji. V jedné formě je však vyloženě škodlivé, aniž bychom to tušili. Přitom je tak lahodné a jen neradi se ho vzdáváme.

Obsah článku
  1. Dva způsoby jsou nejzdravější
  2. Češi milují zavařování, je to ovšem cukrová bomba
  3. Glykemický index je vysoký
  4. Kupované zavařované ovoce
  5. Domácí zavařování bez cukru

V sezóně uvažujeme, jak nejlépe zpracujeme čerstvou úrodu voňavého a kvalitního ovoce. Přebytky ze zahrádek jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů na zimní období. Jedna z velmi oblíbených forem uchovávání je však vyloženě škodlivá. Přitom ještě před nedávnými léty patřila k nejoblíbenějším.

Také nejchutnějším.

Dva způsoby jsou nejzdravější

V zásobách chceme uchovat v potravinách co nejvíce výživných látek. Tedy, aby byla původní surovina co nejméně zpracovávána a zachována. Pokud možno ve velmi podobném stavu jako před sklizní.

Tomu odpovídají nejlépe dva způsoby:

  • Mražení (zachová vodu, minerály, vitamíny, do velké míry i vitamín C)
  • Sušení (odstraněním vlhkosti z ovoce a zeleniny se ztrácí jen část výživných látek, hmota je v podstatě „zahuštěnou ovocnou masou")
Kompotované ovoce nepatří k nejzdravějším
Kompotované ovoce nepatří k nejzdravějším | Zdroj: sjhuls / Depositphotos

Češi milují zavařování, je to ovšem cukrová bomba

Tento způsob uchování ovoce je velmi oblíbený, ale nepříliš zdravý. Jako konzervant se používá cukr, díky němu se kompot nekazí a je chutný. I když se do jedné sklenice přidají zdánlivě pouze dvě nebo tři lžíce cukru, nesmíme zapomínat na přirozenou sladkost ovoce.

Na druhou stranu je stále dobrým zdrojem vlákniny. A pro mlsání rozhodně lepší než tabulka čokolády.

Glykemický index je vysoký

Není vůbec těžké sníst kompot na posezení. S glykemickou křivkou to ale udělá opravdu psí kusy. Prudce se zvýší hladina cukru v krvi, zabrat dostává slinivka, ale i játra. Časem tak může vznikat inzulinová rezistence. Začne se nám ukládat tuk v oblasti břicha, máme neustále chutě, rozvíjí se srdečně cévní onemocnění.

Kupované zavařované ovoce

Ačkoliv se domácí zavařování zdá jako nejlepší způsob, je založeno na velkém množství cukru. V obchodech někdy najdete kompotové skleničky s ovocem ve vlastní šťávě. Bez přidaného cukru nebo se sladidly. Když přijde chuť, je to lepší varianta.

Domácí zavařování bez cukru

U zavařování bez cukru musíme dbát na řádné provaření, dodržovat postup. Přesto tu je vyšší riziko, že se nám sklenička zkazí. Když však uložíte skleničky například do ledničky a spotřebujete do půl roku, můžete slavit úspěch.

Určitě ale není vhodné kompoty konzumovat pravidelně, je to příliš velká energetická nálož.

Reklama
Zdroje článku:
Reklama