Prozradili, odkud pochází maso z Kauflandu. Mnoho lidí bude překvapeno a nákup si pořádně rozmyslí

Prozradili, odkud pochází maso z Kauflandu. Mnoho lidí bude překvapeno a nákup si pořádně rozmyslí

Foto: Sergiy Palamarchuk / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Myslíte si, že kupujete české maso? Možná se mýlíte. Velká část masa se totiž dováží ze zahraničí a u nás se často jen přebalí do jiného obalu, čímž může být zákazník snadno uveden v omyl.

Obsah článku
  1. Maso z Modletic
  2. Odkud maso skutečně pochází

Maso z Modletic

Společnost Kaufland propaguje svou značku „Naše maso z Modletic“ jako garanci kvality, která vychází z vlastního samozávodu v Modleticích fungující od roku 2003. Pro mnoho lidí ale název evokuje mylný dojem, že maso pochází přímo z tohoto místa. Realita je ale jiná, protože v okolí zdejšího závodu nenajdete žádný kravín ani vepřín, což kritici na sociálních sítích ostře napadli jako zavádějící a klamavé.

Například jeden z komentářů zní 

V Modleticích se maso pouze balí, žádné čerstvé maso tam nevzniká, kde jsou ty kravíny?

Jiný přidává 

Nejde o naše maso z Modletic, ale o jejich maso odkudkoli, které bylo jen poraženo a zabaleno v Modleticích. Nepodsouvejte lidem falešný obraz s trikolórou a pseudopečetí.

Sám Kaufland přiznává, že označení může být zavádějící. Pro server Vitalia.cz uvedl, že účelem značky bylo zákazníkům zdůraznit, že jako jediný řetězec v ČR má vlastní samozávod, kde maso zpracovává pod přísným dohledem a kontrolou. 

Odkud maso skutečně pochází

Kaufland tvrdí, že vepřové půlky zpracované v Modleticích pocházejí výhradně od českých dodavatelů. Části masa, které nejsou v ČR běžně dostupné, jsou dováženy ze zemí EU. U hovězího masa se řetězec snaží preferovat český původ, ale i zde je nutné část dovážet ze zahraničí kvůli pokrytí poptávky. Denně se v závodě zpracuje kolem 120 tun masa z různých zemí. Na stránkách společnosti Kaufland byly jako dodavatelé uvedeni: Jatky Blovice (Maso Brejcha) a Jatky Domažlice, ale ty nejsou chovateli, jen zpracovateli masa.

Agroprodukt Straky, což se jedná o chovatele prasat s přirozenými podmínkami pro zvířata. Značka „Naše maso z Modletic“ neznamená, že maso pochází přímo z Modletic, ale že tam dochází k jeho zpracování. I když část vepřového pochází od českých dodavatelů, jiné části hovězího se do Česka dovážejí. Označení může tedy být pro některé zákazníky matoucí, ačkoliv záměrem bylo upozornit na vlastní zpracování pod dohledem Kauflandu.

Jak by to asi vypadalo, kdyby se české zemědělství zvedlo? Mnoho potravin by se tak nemuselo dovážet. Přesto se stále vozí maso z ciziny, přestože si naši zemědělci stěžují na nedostatek odbytu a něktěří jsou dokonce nuceni zavírat své farmy, protože lidem přijde jejich maso drahé oproti tomu dováženého, které si tak mohou zakoupit v obchodě. Opravdu jíme kvalitní maso?

Reklama
Zdroje článku:
ceske-veprove.cz, Autorský text
Reklama