Za komunismu byla čokoláda na příděl. Teď je drahá jako menší šperk
Za socialismu byla čokoláda nedostatkové zboží, na které se stály dlouhé fronty. Dnes v obchodech sice nechybí, ale její cena stále stoupá. Stane se z čokolády znovu luxus?
Cena a dostupnost čokolády v různých dobách
Dostupnost čokolády se různí s politickými, společenskými a ekonomickými změnami. Za minulého režimu byla čokoláda vzácná. Nemohl si jí dovolit každý a když se objevila pultech, rychle zmizela. Lidé si je šetřili na různé příležitosti jako narozeniny, svátky apod.
Dnes je situace samozřejmě úplně jiná. Čokoláda je všude a její cena stoupá. Supermarkety jsou pod záplavou značek a různých druhů. Zatímco dříve bylo její množství a dostupnost omezena přídělovým systémem, dnes se na nás produkty valí ze všech stran.
Čokoláda za socialismu
Za komunismu byly západní potraviny nedostatkové a čokoláda byla považována za luxus. V obchodech byl jen malý výběr. Klasické čokoládové tabulky, pralinky nebo bonboniéry se prodávaly jen v omezeném množství. V některých obdobích, například po měnové reformě v roce 1953 nebo během krize v 70. letech, byla kvalitní čokoláda prakticky nedostupná.
Čokoláda sice nebyla oficiálně na příděl jako během válečného období, ale zboží přicházelo jen v omezeném množství a lidé se o něj museli předhánět. Na čokoládu, stejně jako jiné západní a kvalitnější potraviny, se stály dlouhé fronty. Kvalitní čokolády ze zahraničí se prodávaly v Tuzexu, kde se platilo bony. Tedy měnou, kterou mohlo být obtížné získat a často kolovala nelegálně.
Současná situace s cenami čokolády
V současné době se čokoláda stává rovněž luxusem, ale z jiného důvodu - narůstající ceně. Například čokoláda Milka meziročně zdražila o 83 %. Cena čokolády Studentská pečeť je přímo alarmující - prodává se za 140 korun!
Hlavní příčinou zdražení je cena kakaa, která na světových trzích dosahuje rekordně vysokých hodnot. V prosinci minulého roku cena tuny kakaových bobů činila 12 tisíc dolarů (v přepočtu okolo 250 tisíc korun). Ve srovnání se začátkem minulého roku tak kakao zdražilo o 180 %.
Důvodem takového zdražení je nepříznivé počasí v západní Africe, která je hlavním producentem kakaa. Úrodu negativně ovlivňují extrémní výkyvy počasí, kdy se střídají velká sucha a přívalové deště. Vysoká poptávka po kakau a omezená nabídka pak tlačí ceny vzhůru.
Narůstají náklady i na další suroviny (například máslo, na energii i logistiku. To vše se promítá do výsledné ceny čokolády. Výrobci pak reagují například zmenšením velikosti balení, aby ceny pro zákazníka byly přijatelné.