Za komunismu byla čokoláda na příděl. Teď je drahá jako menší šperk

Za komunismu byla čokoláda na příděl. Teď je drahá jako menší šperk

Foto: serezniy / depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Za socialismu byla čokoláda nedostatkové zboží, na které se stály dlouhé fronty. Dnes v obchodech sice nechybí, ale její cena stále stoupá. Stane se z čokolády znovu luxus?

Obsah článku
  1. Cena a dostupnost čokolády v různých dobách
  2. Čokoláda za socialismu 
  3. Současná situace s cenami čokolády

Cena a dostupnost čokolády v různých dobách

Dostupnost čokolády se různí s politickými, společenskými a ekonomickými změnami. Za minulého režimu byla čokoláda vzácná. Nemohl si jí dovolit každý a když se objevila pultech, rychle zmizela. Lidé si je šetřili na různé příležitosti jako narozeniny, svátky apod. 

Dnes je situace samozřejmě úplně jiná. Čokoláda je všude a její cena stoupá. Supermarkety jsou pod záplavou značek a různých druhů. Zatímco dříve bylo její množství a dostupnost omezena přídělovým systémem, dnes se na nás produkty valí ze všech stran. 

Čokoláda za socialismu 

Za komunismu byly západní potraviny nedostatkové a čokoláda byla považována za luxus. V obchodech byl jen malý výběr. Klasické čokoládové tabulky, pralinky nebo bonboniéry se prodávaly jen v omezeném množství. V některých obdobích, například po měnové reformě v roce 1953 nebo během krize v 70. letech, byla kvalitní čokoláda prakticky nedostupná. 

Čokoláda sice nebyla oficiálně na příděl jako během válečného období, ale zboží přicházelo jen v omezeném množství a lidé se o něj museli předhánět. Na čokoládu, stejně jako jiné západní a kvalitnější potraviny, se stály dlouhé fronty. Kvalitní čokolády ze zahraničí se prodávaly v Tuzexu, kde se platilo bony. Tedy měnou, kterou mohlo být obtížné získat a často kolovala nelegálně. 

Současná situace s cenami čokolády

V současné době se čokoláda stává rovněž luxusem, ale z jiného důvodu - narůstající ceně. Například čokoláda Milka meziročně zdražila o 83 %. Cena čokolády Studentská pečeť je přímo alarmující - prodává se za 140 korun! 

Hlavní příčinou zdražení je cena kakaa, která na světových trzích dosahuje rekordně vysokých hodnot. V prosinci minulého roku cena tuny kakaových bobů činila 12 tisíc dolarů (v přepočtu okolo 250 tisíc korun). Ve srovnání se začátkem minulého roku tak kakao zdražilo o 180 %. 

Důvodem takového zdražení je nepříznivé počasí v západní Africe, která je hlavním producentem kakaa. Úrodu negativně ovlivňují extrémní výkyvy počasí, kdy se střídají velká sucha a přívalové deště. Vysoká poptávka po kakau a omezená nabídka pak tlačí ceny vzhůru. 

Narůstají náklady i na další suroviny (například máslo, na energii i logistiku. To vše se promítá do výsledné ceny čokolády. Výrobci pak reagují například zmenšením velikosti balení, aby ceny pro zákazníka byly přijatelné. 

Reklama
Zdroje článku:
Reklama