Co skrývá váš balený sýr? Pod obalem objevena nebezpečná plíseň. Zkontrolujte ho
Ve známých supermarketech v Brně a dalších městech byly nalezeny sýry napadené nebezpečnou plísní. Závadné produkty odhalily kontroly potravinářské inspekce, která nařídila jejich stažení z prodeje.
Kontroly odhalily závadné sýry napadené plísní
V posledních týdnech došlo v českých supermarketech k několika incidentům, kdy zákazníci zakoupili plesnivé sýry. Jednalo se o produkty známých značek, s platným datem spotřeby a na první pohled bez jakýchkoli známek poškození. Přesto se pod obalem skrývala nebezpečná plíseň.
Na situaci zareagovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a zahájila šetření. Rychle zjistila, že problém se netýká pouze jednoho druhu sýra v jedné prodejně. Nebezpečný plesnivý sýr byl nalezen v různých prodejnách ve více městech…
Případy závadných sýrů
Inspektoři odhalili plesnivý sýr v několika prodejnách v Brně, Blatné a Čermné nad Orlicí. V brněnské prodejně Albert byl nalezen strouhaný eidam značky Česká chuť, který byl zcela pokrytý zelenou plísní. A to i přesto, že obal byl neporušený a sýr byl skladován v chladu.
V brněnské prodejně Kaufland to byl plátkový sýr Gouda Holland 48% – zelená plíseň se vyskytovala mezi plátky. I v tomto případě měl výrobek neporušený obal a byl řádně skladován v chladicím boxu.
Ani brněnské prodedjně Billa se plesnivý sýr nevyhnul. Inspektoři nalezli plíseň ve strouhaném sýru Grana Padano. Datum spotřeby bylo v době kontroly platné.
"U části balení byl pod neporušeným obalem zjištěn výskyt plísně nazelenalé a černé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení," uvádí inspekce.
Závadné sýry byly nalezeny také v peodejně Tho Van Nguyen v Čermné nad Orlicí. Plíseň zelené barvy se vyskytovala v sýru s vlašskými ořechy. V městě Blatná se se závadný sýr dostal do jídelny U Mlsouna. V nakládaném hermelínu byla přítomna patogenní bakterie Listeria monocytogenes, která způsobuje onemocnění listeriózu.

Možné příčiny vzniku plísní
Případy plesnivých sýrů nalezených v supermarketech ukazují, že plísně mohou vzniknout i při správném skladování. Sýr může plísní kontaminován již v průběhu výroby či přepravy. Možnými příčinami mohou být nedostatečně dezinfikované výrobní linky, vlhkost v balicím prostředí či chybná manipulace s výrobkem během přepravy.
Rizika konzumace plesnivého sýru
Některé druhy plísně produkují toxické látky, tzv. mykotoxiny, které jsou karcinogenní. Mohou poškodit játra, ledviny a imunitní systém. Klasickými příznaky otravy po konzumaci jsou nevolnost, zvracení, průjem či horečka. Nejvíce ohroženými skupinami jsou děti, senioři, těhotné ženy a osoby s oslabenou imunitou.