Med pod kontrolou inspektorů. Výsledky testů vzbuzují obavy

Med pod kontrolou inspektorů. Výsledky testů vzbuzují obavy

Foto: Shaiith79 / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V nekvalitním medu se může vyskytovat stopové množství antibiotik, což je nejen zakázané, ale potenciálně i nebezpečné pro lidské zdraví. Do medu se antibiotika mohou dostat například při nevhodném léčení včel nebo kontaminací z okolního prostředí.

Obsah článku
  1. Antibiotika v medu? Jak je to možné?
  2. Testování medu v České republice
  3. Zdravotní rizika spojená s přítomností antibiotik v medu
  4. Používání antibiotik k léčbě včel
  5. Kontaminace vlivem prostředí

Antibiotika v medu? Jak je to možné?

Antibiotika přítomná v medu představují dlouhobý problém, který zásadně ovlivňuje kvalitu medu stejně jako důvěru spotřebitelů. Otázkou však je, jak se antibiotika do medu dostanou. Příčin jejich výskytu v medu může být více, nejčastěji se však jedná o důsledek lidské činnosti během získávání a zpracování medu. 

Používání antibiotik k léčbě včel

Možná to zní překvapivě, ale včely stejně jako lidé mohou trpět infekčními chrobami. Často je to  americký či evropský mor včelího plodu. Tyto včelí nemoci se pak léčí různými antibiotikami, jejichž zbytky se mohou dostat do medu. V Evropské unii je však používání antibiotik k léčbě včel zakázáno.  

Kontaminace vlivem prostředí

Další příčinou výskytu antibiotik v medu může být kontaminace z okolního prostředí. Včely sbírají nektar v prostředí v blízkosti úlu, do kterého se tak mohou dostat různé kontaminanty, jako jsou zbytky pesticidů používaných v zemědělství či jiné nečistoty z průmyslových zón. 

Testování medu v České republice

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prováděla v České republice několik testů, které přítomnost zakázaných antibiotik v medu prokázaly. Jednalo se o produkty společnosti Včelpo. Z trhu muselo být staženo 29 šarží medu a prodejcům byly uděleny pokuty v celkové výši 6 milionů korun. 

Společnost Včelpo však kontaminovaný prodávala i nadále. V roce 2018 proběhla další kontrola na Olomoucku, během které bylo zadrženo neuvěřitelných 31 500 kilogramů medu obsahujícího antibiotika. Všechny výrobky nesly etiketu výrobce Včelpo. Inspekce došla k závěru, že kontaminovaný med byl nevhodný k lidské spotřebě. 

Další kontrola proběhla v roce 2020 a zadrženo bylo 42 šarží medu, které byly různě kontaminované. Většinou se jednalo o přítomnost antibiotik, v některých případech to byla zas nízká aktivita enzymu diastáza a další nedostatky. 

Zdravotní rizika spojená s přítomností antibiotik v medu

Přestože se antibiotika mohou v medu mohou objevit jen ve stopovém množství, mohou mít negativní vliv na lidské zdraví. Při dlouhodobější konzumaci jsou pak rizika samozřejmě vyšší. 

Problémy mohou způsobit například lidem alergickým na určité druhy antibiotik. U takových jedinců se může objevit kožní vyrážka, dýchací problémy, otoky a další zdravotní komplikace

Některá antibiotika mohou mít i vážné toxické účinky. Ty se mohou projevit například potlačením produkce kostní dřeně, což je vážným zdravotním problémem. Jiné typy antibiotik mohou mít při dlouhodobé konzumaci karcinogenní účinky. 

Pravidelné užívání manlého množství antibiotik může také vést k vytvoření odolnosti organismu vůči těmto látkám, což následně komplikuje léčbu běžných infekcí, při kterých se antibiotika užívají. Světová zdravotnická organizace dokonce tzv. antibiotickou rezistenci označila za jednu z hlavních hrozeb 21. století.

Reklama
Reklama