Reklama

Tragédie nejkrásnější dcery posledního ruského cara. Osud nebyl příznivý k ní, ani k její rodině

Tragédie nejkrásnější dcery posledního ruského cara. Osud nebyl příznivý k ní, ani k její rodině

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se řekne tragédie rodu Romanovců, většina lidí si vybaví osud princezny Anastázie. Stejně tak tragický a výrazný byl ale život Marie, Anastáziiny sestry a nejkrásnější dcery posledního ruského cara.

Reklama

Ze všech nejkrásnější

Marie se narodila v červnu roku 1899 jako třetí z pěti dětí. Ačkoliv měla tři sestry, byla obecně vnímaná jako nejkrásnější z nich díky svým světlým vlasům a velkým tmavě modrým očím. Jeden muž dokonce prohlásil, že Marie měla tvář Botticelliho anděla.

Mariina povaha měla nepochybně rovněž vliv na její oblibu. Na rozdíl od své rozpustilé a lehkomyslné mladší sestry Anastázie, měla Marie veselou a dobromyslnou povahu. Když například Anastázie škádlila anebo dokonce kopala lidi, byla to právě Marie, kdo se jim za to omlouval.

Jako mladá vévodkyně Marie údajně ráda flirtovala a snila o manželství a mateřství. Její krása a povaha uchvátily mimo jiné lorda Mountbattena, jejího bratrance, který později pronesl: "Byl jsem odhodlaný se s Marií oženit. Byla absolutně úchvatná." Že nešlo o planá slova, dokládá i skutečnost, že Mountbatten si ponechal obrázek Marie poblíž své postele až do své smrti v roce 1979.

Obtížný rodinný život

Navzdory jejich bohatství, Mariin život nebyl pohádka. Všechny sestry sdílely ložnici a začínaly den studenou koupelí. Takže ačkoliv car Mikuláš a carevna Alexandra byli známí jako milující rodiče, zároveň své dcery nerozmazlovali. Marii poznamenala i nemoc jejího bratra Alexeje, který trpěl hemofilií a když se zranil, krvácel celé dny. Vždy když se to stalo, carevna propadla hysterii a zavírala sebe i syna před zbytkem světa.

Poté, co jejího bratra Alexeje údajně vyléčil mnich Rasputin a stal se důvěrníkem rodiny, začaly o Marii i jejích sestrách kolovat nepříjemné fámy. Lidé tvrdili, že Rasputin svedl nejenom carevnu Alexandru, ale i všechny její čtyři dcery, Marii nevyjímaje.

Zdroj: Romanovci / Creative commons, CC-BY, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.cs

Pád Mariiny rodiny

Jako kdyby nestačily fámy o Rasputinovi, pozici rodiny zkomplikovala první světová válka. Jak rostl počet obětí, zvyšoval se odpor lidu proti carovi, jehož špatná rozhodnutí mu prý našeptával Rasputin. Poté, co v roce 1916 Rasputina zavraždil jeden z příbuzných rodiny, Mikulášova moc ještě poklesla. To vedlo až k vypuknutí revoluce v únoru 1917. Car neměl jinou možnost než abdikovat a ponechat svou rodinu na milost nové prozatímní vládě. 

Rodina vykázaná do exilu původně dlela na Sibiři, ale v říjnu 1917 ji bolševici přesunuli do Jekatěrinburgu, odkud nebyla možnost uniknout. Romanovci žili v domácím vězení a měli dovoleno vycházet ven jen na hodinu denně. Marie se zvládla zabavit tak, že flirtovala s mladými strážemi a rychle se stala jejich oblíbenkyní.

Smrt si pro ni přišla brzy

Po všech útrapách, jimž musela čelit v důsledku nestabilní politické situace, by si Marie zasloužila prožít zbytek života v poklidu. Osud si však pro ni přichystal mnohem brutálnější konec.

V časných ranních hodinách 17. července roku 1918 rodinu probudil vůdce tajné policie, řekl jim, aby se oblékli a šli do sklepa. Romanovci doufali v záchranu od svých příznivců, kteří se blížili k Jekatěrinburgu. Místo toho se je bolševici rozhodli popravit. Jako první zabili cara Mikuláše. Marii se nejdříve pokusili probodnout, ale když to kvůli královským klenotům zašitým do jejího korzetu nešlo, tak ji místo toho střelili do hlavy. Marie tak zemřela ve věku pouhých 19 let.

Konečná záhada

Protože se Mariin hrob dlouho nenašel, někteří lidé nevěřili, že je doopravdy mrtvá a mysleli si, že stejně jako její sestra Anastázie utekla. Těmto fámám bylo konečně učiněno zadost v roce 2007, když došlo k objevu ostatků Marie a jejího bratra Alexeje. Ačkoliv se také našlo několik žen, které tvrdily, že jsou Marie, která vraždu Romanovců přežila, stejně jako v případě Mariiny sestry Anastázie, to nebyla pravda.

Reklama