Reklama

TOP 5 zakázaných míst, kam v ČR zaručeně nemůžete vkročit

TOP 5 zakázaných míst, kam v ČR zaručeně nemůžete vkročit

Foto: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Česká republika je bezpochyby svobodným místem k životu. Každá legálně pobývající osoba má právo na neomezený pohyb po území. Jsou ale místa, která jsou zapovězena očím běžných návštěvníků nebo opředena záhadami. V článku vám přinášíme top pět míst.

Reklama

Vojenské újezdy 

I přesto, že v ČR můžeme najít už jen čtyři zbývající a aktivní újezdy, tak jsou stále předmětem debat a nedůvěry. Jsou jimi Boletice, Libavá, Březina a Hradiště. Poslední zmiňovaný prostor je také největší svojí rozlohou. Podle oficiálních vyjádření slouží k výcviku ozbrojených sil. Právě kvůli nespecifickým vysvětlením je lidé vidí jako třináctou komnatu naší země. A kromě zaměstnanců, kteří mlčí, se asi nikdo pravdu nedozví.

Těžební prostory 

U těchto míst se nepředpokládá, že slouží k tajemným účelům, ale z hlediska bezpečnosti se jedná o velmi nepříznivá místa. Nejznámější doly se vyskytují na Ostravsku, kde se těží černé uhlí. V průběhu let se však několik jiných dolů zpřístupnilo k exkurzím a největší projekt se nazývá Uhelné safari.

Návštěva je však podmíněna věkem a mnoha dalšími pravidly. Projekt funguje už přes 10 let a mezi veřejností se jedná o oblíbenou atrakci i kvůli jinak zamezené dostupnosti těchto nebezpečných oblastí.

Úložiště radioaktivního odpadu 

V současné době najdete v České republice tři aktivní úložiště. Nejznámější je místo s názvem Richard, které můžete vyhledat nedaleko Litoměřic. Původně se jednalo o podzemní přísně utajovanou továrnu vybudovanou nacisty za druhé světové války.

Na výstavbě se podíleli z donucení civilisté a vězni tehdejšího režimu. Právě kvůli této nešťastné historii se jedná o místo s velice ponurou atmosférou. V dnešní době je zde skladován radioaktivní odpad například ze zdravotnictví nebo jiný kontaminovaný materiál.

NP České Švýcarsko, zdroj: Rido / Shutterstock

Národní parky

Národní parky jsou místa, kde je činnost lidí spíše omezena než zakázána. V ČR můžete navštívit: Národní park Šumava, Národní park Podyjí, Národní park České Švýcarsko a Krkonošský národní park. Místa jsou to opravdu jedinečná a překročení pravidel se přísně trestá.

Obecně by se zde měl návštěvník chovat tak, aby po jeho odchodu zůstalo vše ve stejném stavu a bližší podmínky jsou specifické pro každý park.

Objekt K-116

Ten nejzáhadnější objekt se nachází v Praze. O tomto prostoru se ví pramálo, je pečlivě střežen, monitorován a mělo by se jednat o největší podzemní prostor v Evropě. Právě z nedostatku oficiálních informací plyne přirozená zvědavost obyvatelstva. Konspirační teorie mluví zejména o tajném tunelu až na Pražský hrad nebo o krytech pro představitele státu v případě bezprostředního nebezpečí. 

Reklama