Reklama

Co by se stalo, když by se srazilo tornádo s hurikánem? Jak tento souboj skončí?

Co by se stalo, když by se srazilo tornádo s hurikánem? Jak tento souboj skončí?

Foto: Rasica / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Za vámi je obrovský hurikán, který je jen pár okamžiků před dopadem na pevninu. Před vámi je obrovské tornádo. Otázkou zůstává, jak tento souboj skončí.

Reklama

Co je hurikán?

Hurikány vznikají, když se povětrnostní porucha, například bouřka, přesune přes oceán teplejší než 26,5 °C. Vítr se může zvednout do výšky až 20 m nad mořem. Bouře nasává horký a vlhký vzduch z teplých vod a kondenzace neustále zásobuje hurikán dalšími a dalšími mraky. Do oblasti nízkého tlaku vzduchu, která vznikla vytlačením horkého vzduchu nahoru, proudí chladnější vzduch a vytváří divoký vítr. Největší hurikán kategorie 5 má rychlost větru 252 km/h. Přináší s sebou možnost katastrofálních škod a bouřkové vlny dosahující výšky až 8 m. 

Satelitní snímek hurikánu, zdroj: lavizzara/ Shutterstock

Co je tornádo?

Tornáda jsou rotující sloupy větru, které se táhnou od země až k bouřkovému mraku. Ke vzniku každého z nich je zapotřebí supercela, známá také jako obří bouře. Tornáda se mohou roztáhnout až do šířky 460 m. A přestože obvykle trvají v průměru méně než 10 minut, jejich ničivý vítr může dosahovat rychlosti hodně přes 320 km/h.

Střet hurikánu a tornáda

Jak by to tedy vypadalo, kdyby se tyto dva giganti střetli? Velká část tohoto souboje by se týkala toho, který z nich je silnější. Z hlediska čisté síly může být vítr tornáda silnější než vítr hurikánu. Hurikány však na rozdíl od tornád netrvají jen několik minut, ale celé dny. Jsou také mnohem větší a mají tendenci způsobovat mnohem větší škody. Nezřídka se také stává, že tornáda vznikají z hurikánů a jejich obřích bouří.

Jak by střet vypadal a měli byste šanci jej přežít?

Na blížící se hurikán by vás upozornil velmi silný vítr a déšť. Poryvy větru by byly tak hlasité, že byste neslyšeli vlastního slova a měli problém se udržet na nohou. Stromy by se ohýbaly, lámaly, a dokonce vytrhávaly přímo ze země. Vzduchem by létaly střechy i auta, ale pršelo by tak silně, že by nebylo skoro vůbec nic vidět. 

Jakmile by se přiblížilo tornádo, obě bouře by kolem sebe začaly obíhat v epickém Fudžiwarově tanci. Tento vír by pak skončil dvěma možnými výsledky. Tornádo a hurikán by se od sebe oddělili a vydali se každý svou cestou. Nebo by hurikán svou velikostí pohltil vír tornáda, což by bohužel nebylo příliš vzrušující.

Trychtýř tornáda by prostě vyschl a vrátil se do mraků. V tomto případě by hurikán vyšel jako vítěz. Ale navzdory síle svého bývalého tanečního partnera by hurikán vítězstvím ani nezesílil. Hurikány se totiž mohou živit pouze teplou vodou z oceánu, nikoliv jinými bouřemi, jako jsou tornáda. Pokud byste nebyli v dobrém úkrytu, vaše šance na přežití by byly při takové síle ale opravdu mizivé. Pokud byste se tedy někdy dostali do situace, kdy by se k vám nějaký takový větrný obr blížil, co nejrychleji vyhledejte dobrý úkryt. Ideálně v podzemí.

Reklama