Reklama

Spartánská výchova ve starém Řecku. Nemusí se nám to líbit, ale byla do určité míry velmi efektivní

Spartánská výchova ve starém Řecku. Nemusí se nám to líbit, ale byla do určité míry velmi efektivní

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Ať se nám to líbí, nebo ne, vzdělávání ve starém Řecku bylo poněkud odlišné, než je dnes. To se asi ani nemáme čemu divit, ale to, že bylo jiné i v jiných starověkých řeckých městských státech než ve Spartě, už je poněkud zvláštní. Cílem výchovy bylo odevzdat městu takové občany, kteří zvládnou prakticky vše. 

Reklama

Čemu se děti učily?

Vzdělání ve Spartě bylo poněkud jiné než v okolních městech. Cílem bylo vytvořit, ale především udržet dobrou a silnou vojenskou armádu. Chlapci nastupovali do zvláštních vojenských škol, když jim bylo okolo 6 let. Jako v normálních školách se naučili sice číst a psát, ale tyto dovednosti nebyly pro jejich učitele až tak důležité. 

Vojenská škola byla dost tvrdá, ale vše mělo prospět jejich budoucnosti. Kluci mívali často hlad, byli často biti, a to nejen učiteli, ale i svými rodiči, kteří je také museli učit vojenskému řádu. Učili je mnoho věcí, které by si dnes nikdo ve škole nedovedl představit. Učili je, jak mají krást, lhát a jak se z toho lousknutím prstu dostat ven. Tyto dovednosti ale byly brány jako ty, které jim mohou pomoct zachránit život, pokud by byli v nějaké bryndě.  Vše v té době bylo jenom a jenom o válce a bitvách

Dívky jako bojovnice

Dívky v ostatních městech dostávaly učení od matky v pohodlí domova, ale ve Spartě to takhle úplně nefungovalo. Musely také docházet do školy, ale na rozdíl od chlapců jejich školy nebyly tak brutální. Musíme se ale zastat tohoto Spartánského učení. Všechny dívky dokázaly zacházet se zbraněmi a ochránit si život, pokud bylo třeba. 

Učili je také to, jak zabíjet, Ve Spartě se věřilo, že silné ženy dokáží porodit silné děti, a tak se výchova dost často uchylovala k tvrdému boji.  Většina ostatních řeckých států chtěla mít Spartu na své straně, protože věděly, že lidé, kteří vzešli z tohoto města jsou silní a oddaní bojovat. 

Spartánský život

Sparta, která je také známá jako Lacedaemon, byl starověký řecký stát, kde se obyvatelstvo skládalo ze tří kategorií:

  1. Sparťané (Spartiati) – ti byli plnoprávnými občany
  2. Heloti (otroci)
  3. Perioeci – okolní obyvatelé jako jsou řemeslníci, dělníci, ...

Chlapci chodili do vojenských škol a zároveň každý zdravý muž se musel účastnit povinného vzdělávacího programu nazývaného Agóge, ve kterém se velmi tvrdě kladl důraz na poslušnost, vytrvalost, ale například i sebeovládání.

Spartánské vojenské oblečení

Spartánským cílem výchovy bylo také to, aby se žádný voják nenadřazoval jinému. Když šel voják do bitvy, dostal velkou bronzovou přilbu, náprsní a kotníkové chrániče a nesl kulatý štít, který byl vyrobený z bronzu a dřeva. V ruce měl také kopí a meč, se kterým musel dokázat bojovat. A nejlépe ochránit sebe a ostatní zmrzačit. A to bylo hlavním důvodem toho, proč byli Sparťané na své žáky tvrdí

Disciplína z nich udělala oddané bojovníky, kteří bojovali za sebe, za svou vlast a svoji rodinu. 

Řecká falanga
Řecká falanga | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Úpadek Sparty

Ale ani Sparta nebyla úplně nejdokonalejší a v roce 371 př. n. l. utrpěla velkou porážku. Vítězem tehdejší bitvy byli Thébané a thébský generál znovu zaútočil na Spartu v roce 372 př. n. l. Ta už byla pro město fatální, ale i tak to i v období úpadku Sparta celkem ustála. Sám řecký král Otto nařídil, aby se zrušila starověká Sparta. Ta byla nahrazena založením dnešního města Sparta. 

Bylo to zlé?

Výchovu spartských dívek a chlapců můžeme v dnešní době brát sice trochu jako špatnou, ale ti, kteří spartskou výchovou prošli, dokázali ochránit nejen sebe, ale i své okolí. Dnes by to dokázal opravdu jen málokdo a myslím si, že by občas trocha spartánské výchovy dnešní mládeži značně prospěla. 

Reklama