Reklama

Příběh nejvyššího přírodního oblouku na Zemi: Rekord nemohl být zapsán, oblouk zmizel

Příběh nejvyššího přírodního oblouku na Zemi: Rekord nemohl být zapsán, oblouk zmizel

Foto: Marco Ramerinitor / Shutterstock

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Shiptonův oblouk klame názvem. Ve Spojených státech amerických, Velké Británii či Kanadě byste ho hledali marně. Kde tedy stojí? A co se skrývá za jeho objevením?

Reklama

Místní v čínské provincii Sin-ťiang ho znali po staletí, ale Západ se o něm dozvěděl až v roce 1947. Eric Shipton, anglický horolezec známý svými výstupy na Everest, který v té době působil jako britský konzul ve městě Kašgar, vydal knihu Mountains of Tartary. A právě v ní popsal oblouk, v ujgurském jazyce známý také jako „Toshuk Tagh“, přičemž tvrdil, že vyšší nikdy neviděl. A měl pravdu:

„Konečně, když jsme se vynořili z jedné z těchto rozsedlin, naskytl se nám pohled, který nás přinutil zalapat po dechu překvapením a vzrušením.“ Soutěska se rozšířila do údolí, které končilo o čtvrt míle dál v travnatém svahu vedoucím k sedlu ve tvaru U. Nad sedlem a za ním stála skalní opona, proražená elegantním obloukem.

Objev se (ne)konal

V té době byla cesta k přírodnímu oblouku dlouhá a namáhavá, vyžadovala technické lezecké dovednosti a docela dost rizika. Nejprve se k oblouku snažil Shipton dostat od jihu, ale všechny jeho pokusy selhaly. Pravidelně se ztrácel v bludišti kaňonů a strmých skalních srázů. Nakonec uspěl cestou ze severu.

Dlouhá léta po tomto objevu byl Shiptonův oblouk zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako nejvyšší přirozený oblouk na Zemi. Když však redaktoři knihy přišli, aby prověřili jeho výšku, zjistili, že žádný oblouk neexistuje. Alespoň to tvrdili, protože ho nedokázali najít.

O padesát let později…

Věřte, nebo ne, ale žádný jiný cizinec nenarazil na oblouk během těch pěti desetiletí až do roku 2000, kdy se pustila do hledání expedice sponzorovaná National Geographic. Ta se vydala znovuobjevit Shiptonův oblouk. Podrobnější mapy a GPS je nejen dovedly k této významné přírodní památce, ale umožnily členům expedice dostat se na vrchol oblouku. Odtud se jim podařila změřit výška 457,2 metru, přičemž samotný otvor má výšku 366 metrů.

Tato skupina, mnohem lépe vybavená než Eric Shipton, skutečně vylezla na vrchol oblouku, což je velmi nebezpečné stoupání vzhledem ke skutečnosti, že oblouk je tvořen velmi drobivým slepencem, který se docela snadno drolí.

Oblouk by se teoreticky mohl vejít do newyorské Empire State Building, která ke špičce antén měří „pouze“ 443 m. Z fotek je to těžké poznat, ale tento přirozený oblouk je neuvěřitelně vysoký!

Rekordman nemá příliš obdivovatelů

Dnes je možnost vidět Shiptonův oblouk mnohem snazší díky schodišti, cestičkám a betonovým plošinám. Oblast byla vybudována pro turistický ruch, ale je zajímavé, že sem moc turistů nechodí!

Shiptonův oblouk se nachází asi dvě hodiny cesty autem od Kašgaru, přičemž následně je třeba ještě absolvovat dvouhodinovou pěší túru. Klidně i bez GPS, dnes už na parkovišti stojí návštěvnické centrum a cesta je dobře značená.

Zdroje článku:
Reklama