Reklama

Pozvat římského císaře na svatbu může být tragédie pro mnoho lidí. Caligulovi se nesmí říkat, že něco nesmí

Pozvat římského císaře na svatbu může být tragédie pro mnoho lidí. Caligulovi se nesmí říkat, že něco nesmí

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Gaius Piso udělal velmi špatné rozhodnutí, když pozval císaře Caligulu na svou svatbu. Když se Caligula objevil na hostině, Gaius řekl císaři, aby se nedotýkal jeho nastávající manželky.

Reklama

Caligula mu ji přirozeně ukradl a oženil se s ní. Pak ji vykázal na ostrov, kde měla zakázáno s někým spát. Prostě, neříkejte Caligulovi, že něco nesmí, udělá pravý opak.

Jiný zdroj tvrdí, že…

Když byl Caligula hostem na svatbě Gaia Piso a Livie Orestila, oblíbil si nevěstu. Caligula náhle prohlásil, aby dali všichni ruce pryč od jeho ženy, a to uprostřed svatební hostiny. Přinutil Orestilu, aby ho doprovodila domů, a oženil se s ní, jen aby se s ní o dva dny později rozvedl.

Caligula si v paláci otevřel nevěstinec

Caligula byl bezpochyby sexuální predátor. Jeho oblíbeným zvykem bylo vybírat si před večeří sexuální společnice na noc. Když nenutil urozené ženy spát s ním, nutil je prodat se jiným mužům. Vzhledem k tomu, že se císařská pokladna rychle vyčerpala kvůli jeho okázalým výdajům, Caligula musel hledat nové způsoby získávání finančních prostředků. Jedním z nápadů bylo otevřít palác jako nevěstinec. Všechny vdané šlechtičny Říma a několik mladých chlapců muselo sloužit v tomto císařském nevěstinci. Zákazníci byli občané, které Caligula přivedl z římských ulic.

Na začátku vlády byl Caligula velmi oblíbený

V době nástupu do funkce císaře byl Caligula uvítán s nadšením. Brzy lidé zjistili, jak krutý a možná i šílený byl. V době jeho nástupu bylo Caligulovi 25 let. Jeho otec Germanicus byl velmi oblíbený a tato náklonnost poddaných se přenesla i na Caligula. Ačkoli mu bylo uděleno mnoho titulů, Caligula měl velmi málo praktických zkušeností s vládnutím. Většinu svého mládí strávil buď v paláci, nebo s Tiberiem na Capri, kde vyrůstal v nezdravé atmosféře neustálého spiknutí a paranoie. Přesto svým počátečním chováním Caligula okouzlil Senát, lid i armádu.

Kupoval si své poddané

Caligula rozdával obrovské finanční částky, jako dary lidu Říma a také vojákům. Pořádal extravagantní hony, závody vozů, podívané a zábavy pro pobavení obyvatel města. Senát a Římané z vyšší třídy byli potěšeni jeho snížením daní z prodeje otroků a jeho chováním vůči nim, které bylo uctivé a smířlivé.

Mohl za jeho kruté chování zánět mozku?

Koncem roku 37 n. l. Caligula onemocněl zánětem mozku a později se jeho chování změnilo. Byla tato změna důsledkem nemoci, nebo se projevila jeho pravá povaha? Stával se stále nevyzpytatelnějším a krutějším. Přinutil Gemella, svého spoludědice a potenciálního rivala, spáchat sebevraždu. Terorizoval a ponižoval členy Senátu. Nutit je nemotorně běhat vedle jeho vozu v tógách. Dokonce znásilnil manželku jednoho významného senátora.

Důstojníci gardy začali chystat atentát

Po necelých čtyřech letech tohoto chování byli mnozí Caligulou otráveni a vytvořilo se spiknutí s cílem spáchat na něj atentát. Mezi vůdci spiknutí bylo několik důstojníků gardy. Jedním z nich byl tribun jménem Cassius Chaerea, kterého Caligula obzvláště rád ponižoval.

Po čtyřech letech vlády byl Caligula zavražděn

24. ledna 41 n. l. šel Caligula do divadla, aby se zúčastnil slavností spojených s palatinskými hrami. Obětoval plameňáka, zhlédl představení a pak zamířil zpět do paláce na oběd. Chaerea a někteří další důstojníci Caligulu zadrželi, vrhli se na něj se svými meči a 30krát ho bodli.

Reklama