Reklama

Marie Stuartovna se stala královnou už 6 dní po narození. Stihla toho opravdu hodně

Marie Stuartovna se stala královnou už 6 dní po narození. Stihla toho opravdu hodně

Foto: kim traynor/ Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Královna Skotska i Francie. To byla Marie Stuartovna. Žena, která na královském trůnu strávila několik desítek let, aby ji nakonec potkal velmi krutý osud. 

Reklama

Dědičkou šlechtického titulu již jako novorozeně

Marie Stuartovna se narodila 8. prosince 1542. Její otec Jakub V. zemřel hned šest dní po narození princezny. A tak se dědičkou královské koruny stala Marie již jako nemluvně. Vzhledem k jejímu mladému věku byla regentkou pověřena její matka Marie z Guise.

Aby Marie Stuartovna získala potřebné vzdělání i výchovu, byla už v šesti letech poslána na výchovu k francouzskému dvoru.

Šťastné manželství netrvalo věčně

V šestnácti letech se provdala za Františka II. Francouzského. Svatba se konala v roce 1558. V té době bylo Františkovi pouhých 14 let. Protože otec Františka II. zemřel, stali se spolu s Marií Stuartovnou králem a královnou Francie. Ani jeden z nich se ale státnickým záležitostem příliš nevěnoval.

Možná i proto, že byla Marie Stuartovna pověstná svou krásou, jejich manželství bylo velmi šťastné. O to větší škoda je, že skončilo poměrně záhy. Svazek trvající pouhé dva roky skončil smrtí krále Františka II. Tomu se v uchu vytvořila hlíza napadající mozek. Tuto nemoc i přes péči lékařů král nedokázal přežít.

Druhý svazek byl následován třetím

Marie Stuartovna se po smrti svého muže vrátila zpátky do Skotska. Oficiálně měla nárok i na anglický trůn. Začala se titulovat anglickou královnou a nikdy neuznala, že je jí Alžběta I. I přesto, že se o získání titulu nikterak nesnažila, nikdy se jej oficiálně ani nezřekla.

V roce 1565 se podruhé provdala. Tentokrát za svého bratrance, protestanta Jindřicha Stuarta, lorda Darnleye. Ten byl ale opilec, kterého prospěch země nijak nezajímal. A tak ani tento sňatek nevydržel příliš dlouho. Marie se totiž již v roce 1567 provdala za hraběte Bothwell Jamese Hepburna.

A kam zmizel její druhý manžel? Jeho smrt nebyla nikdy vyjasněna. Jednoho dne jej našli mrtvého. Jak se později ukázalo, měl mít přeříznuté hrdlo. Traduje se ale, že jej měl dost možná na svědomí třetí manžel Marie Stuartovny. Ta sama měla Jamesi Hepburnovi přikázat, aby jejího druhého manžela zabil.

V době jeho smrti byla Marie těhotná. Několik měsíců poté, co se stala již podruhé vdovou, porodila syna Jakuba VI. Ten byl pokřtěn, což u protestantů vyvolalo další vlnu nevole.

Vzbouření protestantů a útěk do Anglie

Právě poslední sňatek s Jamesem Hepburnem byl i poslední kapkou pro protestantské lordy. S těmi měla ve Skotsku coby katolička Marie problém od samého počátku. Po sňatku byla uvězněna na hradě Loch Leven. Zde se vzdala trůnu ve prospěch svého syna Jakuba VI. Vzhledem k tomu, že ještě nebyl plnoletý, vládu převzal bratr Marie Stuartovny James Stewart z Moray.

Na hradě byla Marie Stuartovna držena i se svým manželem a ke kapitulaci byla donucena. V době věznění byla v očekávání. Dvojčata, která nosila pod srdcem, se ale narodila mrtvá.

Marie Stuartovna neměla lehký život – porodila mrtvé děti a byla popravena, Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Poprava kvůli podpoře katolíků i zradě Alžběty I.

James Hepburn z hradu dokázal utéct. To se později podařilo i Marii, která hledala pomoc u své příbuzné, hlavy státu Anglie. Alžběta I. ale Marii brala jako osobu ohrožující její kralování. Několik dlouhých let byla Marie vězněna, aby se poté rádcové královny Anglie rozhodli pro její popravu. A to na základě obvinění ze snahy zabít anglickou královnu a také z podpory katolické opozice.

Hlava setnutá natřikrát i dvojitý pohřeb

Smutný konec je opředen několika historkami. Říká se, že samotná poprava se povedla až na třetí pokus. A když chtěl kat zvednout hlavu a ukázat ji davu, spadla mu na zem. To proto, že v té době již měla Marie Stuartovna krátké vlasy a nosila paruku, za kterou kat hlavu zvedl.

Mariino tělo bylo pohřbeno hned dvakrát. Poprvé v katedrále v Peterboroughu. Podruhé na příkaz jejího syna Jakuba VI. Ten nechal tělo v roce 1612 exhumovat a pochovat ve Westminsterském opatství.  

Zdroje článku:
Reklama