Reklama

Líbánkový gang řádil v New Yorku v polovině 19. století. Útoky na obyvatele 18. obvodu ukončily nečekané policejní zásahy

Líbánkový gang řádil v New Yorku v polovině 19. století. Útoky na obyvatele 18. obvodu ukončily nečekané policejní zásahy

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Líbánkový gang – Honeymoon Gang byl newyorský pouliční gang z poloviny 19. století. Gang byl prý tak násilný, že mu byla odepřena ochrana, kterou často dostávaly jiné pouliční gangy od politiků organizace Tammany Hall.

Reklama

Gang 18. obvodu

Gang operující v newyorském 18. obvodu byl proslulý svými brutálními útoky, zejména na nic netušící kolemjdoucí na rozích mezi Madison Avenue a 29. Street. Tyto útoky, známé jako „basherské hlídky“, byly později obvykle oslavovány v místní hospodě. Útoky byly tak časté, že okolí bylo po několik let považováno za nebezpečné.

Vůdce gangu

Vůdcem líbánkového gangu byl Patrick Honneyman (pravopis používaný v jeho pohřební zprávě; noviny mu říkaly Honeyman). Neobvyklé jméno může znít milovníkům americké kriminální historie povědomě: James Honeyman byl jedním z prvních bankovních lupičů (1831) v análech zločinu v zemi. Nicméně Patrick Honneyman, narozený v Irsku v roce 1833, přijel sám do New Yorku v roce 1849, takže je nepravděpodobné, že by byl příbuzný.

Boj s líbánkovým gangem

Gang ovládal 18. obvod s malým, pokud vůbec nějakým, zásahem úřadů až do roku 1853, kdy se kapitánem okresu stal šéf newyorské policie George W. Walling. Vytvořil skupinu vytipovaných mužů, později známou jako Strong Arm Squad. Byli oblečeni do civilu a posláni do 18. obvodu. Tito důstojníci zaútočili na členy gangu čekající na své oběti a po několika dnech byly gangy nuceny své útoky opustit. Walling však získal identifikace členů gangu a rozdal je každému z okresních policistů. Za méně než dva týdny byl gang Honeymoon rozpuštěn a jeho zbývající členové uprchli do čtvrtí s menší přítomností policie.

Osudy vůdce gangu

V březnu 1854 se gang zapojil do nepokojů mezi třemi hasičskými rotami na hranicích dvacátého prvního a osmnáctého obvodu. Honeyman byl zatčen a jeho kauce byla stanovena na 5 000 dolarů, což byla v té době ohromná suma. V listopadu 1857 byli Honeyman a jeho kamarádi zatčeni za vzpouru ve volební místnosti ve dvacáté druhé čtvrti. Policie je vyhnala, ale nechali za sebou spoustu vypleněných obchodů a salónů. Honeyman byl znovu dopaden a další kauce byla stanovena na 1000 dolarů.

Honeymanova smrt

V listopadu 1859 skupina samozvaných „dělníků“ nominovala Honeymana na konšela čtrnáctého obvodu. Jelikož většina lidí v tomto obvodu ho vůbec neznala, získal jen několik hlasů. O pár týdnů později, v posledním listopadovém týdnu, byl Honeyman mladým Irem Patrickem Fannanem obviněn z předávání padělaných bankovek. To vedlo k hádce, kterou vyřešili soubojem. Honeyman nejprve vypadal, že žádná vážná zranění nemá, ale během několika příštích dnů se jeho stav zhoršil. Zemřel 9. prosince 1859 a s ním zemřel i Líbánkový gang.

Literární zpracování

Některé z činů líbánkového gangu jsou zdramatizovány v 18. kapitole románu MacKinlaye Kantora „Andersonville“ (1955), který získal Pulitzerovu cenu.

Reklama