Reklama

Jantarová komnata zmizela. Je možné, že by byla ukryta v Krušných horách?

Jantarová komnata zmizela. Je možné, že by byla ukryta v Krušných horách?

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tajemství Jantarové komnaty nebylo dodnes plně odhaleno. Jedna z teorií přitom zvažuje, že by se mohla nacházet mnohem blíž, než se může na první pohled zdát...

Reklama

Jantarová komnata, ohromující umělecké dílo z desek ze zářícího jantaru, drahokamů a zlata, byla původně postavena jako komnata pro královnu Žofii Šarlotu Hannoverskou v jejím paláci v pruském Berlíně. S postupem času se historie této komnaty různě klikatila, až se místnost nakonec stala záhadou, která nebyla nikdy úplně vyřešena. To, co činí tento poklad tak jedinečným a cenným, je jeho hlavní složka, jantar, což je prastará zkamenělá pryskyřice z rostlin. Stáří použitých vzorků pro stavbu komnaty se může pohybovat v rozmezí 15 až 300 milionů let. Když na jantar dopadá světlo, tvoří pryskyřice jedinečné obrazy, a proto je vysoce ceněna nejen umělci a sběrateli.

Původ Jantarové komnaty

Jak již bylo řečeno, Jantarová komnata měla původně sloužit pruské královně Žofii Šarlotě Hannoverské jako součást letního sídla Lietzenburgu. V roce 1701 byl vydán pokyn k zahájení stavby. Autorem návrhu pokoje byl Andreas Schlüter. Poté, co Žofie o pouhé čtyři roky později v roce 1705 zemřela, její manžel král Fridrich, který Žofii velmi miloval, přejmenoval na její počest letní palác na Charlottenburg.

I po její smrti král uskutečnil Žofiinu vizi vybudovat její zvláštní komnatu. Její dokončení trvalo více než 10 let, ale jakmile ji král Fridrich vystavil, všichni ji považovali za ohromující mistrovské dílo. Komnatě postavené pro královnu Žofii však nebylo souzeno zůstat v Prusku. Její syn Fridrich Vilém I. měl politické ambice, které převážily nad sentimentalitou k Jantarové komnatě.

Přesun a zmizení

Během návštěvy Pruska v roce 1712 se ruský car Petr Veliký svěřil králi Fridrichu Vilémovi I., jak moc se mu komnata líbí. Král mu tedy místnost daroval, a ta tak byla přesunula do Petrohradu v 18 velkých bednách. Po příjezdu do Petrohradu zahájil Petr Veliký renovaci a místnost ještě více rozšířil. Později byla považována za osmý div světa.

Jantarová komnata zůstala v Petrohradě až do roku 1941. V tomto roce Německo v rámci operace Barbarossa napadlo Sovětský svaz. Získání veškerého umění a pokladů bylo pro nacisty prioritou, a tak uloupili vše, co jim přišlo pod ruku. Jantarová komnata byla samozřejmě prvořadým cílem a nacisté usilovali o její přesunutí na německé území. K tomu pak mělo skutečně dojít, přičemž místnost byla převezena na hrad Königsberg ve východním Prusku, kde byla v březnu 1942 opět vybudována.

Během války však na hrad dopadlo několik bomb, které budovu poškodilo. 9. dubna 1945 se Němci vzdali Sovětům, kteří Königsberg obléhali. Rusové pak město přejmenovali na Kaliningrad, jenž dodnes patří k ruskému území.

Teorie o zmizení místnosti

Teorií o historii a lokalitě Jantarové komnaty existuje celá řada. Podle některých znalců nacisté během války místnost znovu rozebrali a umístili ji na bedny na nádraží. Poté ji naložili na palubu německé vojenské lodi Wilhelm Gustloff, která opustila přístav 30. ledna 1945. Wilhelm Gustloff byl krátce nato potopen sovětskou ponorkou, a komnata tak zůstala na dně moře.

Je také možné, že Němci místnost ukryli ve sklepním bunkru v Königsbergu. Poté ji zapečetili a od té doby je nepřístupná. Ukazuje se také, že jedním z možných scénářů by mohlo být zakopání komnaty v Krušných horách. Znamená to, že bychom tedy celou dobu mohli mít tuto legendární a překrásnou místnost prakticky za humny?

Reklama