Reklama

Když jsi těhotná, neříkej, že je někdo ošklivý. Na dítě tím přivoláš mnohem větší ošklivost. Inuitské těhotenské pověry, které vás mohou překvapit

Když jsi těhotná, neříkej, že je někdo ošklivý. Na dítě tím přivoláš mnohem větší ošklivost. Inuitské těhotenské pověry, které vás mohou překvapit

Foto: Diamond Jenness / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Publikováno:
5 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Inuité jsou původní obyvatelé, kteří žijí v arktických a subarktických oblastech Severní Ameriky (části Aljašky, Kanady a Grónska). Předci dnešních Inuitů jsou kulturně příbuzní s Iñupiaty (severní Aljaška) a Yupiky (Sibiř a západní Aljaška) a Aleuty, kteří žijí na Aleutských ostrovech. Pro těhotné ženy mají zvláštní pověry, kterými se řídí.

Reklama

Postavení žen

V komunitách Inuitů hrají ženy klíčovou roli v přežití skupiny. Odpovědnosti, kterým čelily Inuitské ženy, byly považovány za stejně důležité jako ty, kterým čelí muži. Z tohoto důvodu je ženám dán náležitý respekt a rovný podíl na vlivu či moci. Nedávná modernizace a urbanizace proměnily tradiční inuitskou kulturu a ovlivnily roli žen v kultuře. Tyto změny zahrnují pozitivní i negativní dopady na celkovou pohodu inuitských žen.

Těhotenské chování a přesvědčení Inuitských žen

Pokud jde o početí a těhotenství, mladé inuitské ženy byly odrazovány od pohlavního styku během puberty ve věku 11 až 13 let, dokud nedosáhly „hlavního mateřského věku“ po svatbě, asi 15 let. Mnoho mladých inuitských dívek a žen neví o příznacích svého prvního těhotenství. Starší vyprávějí, že mladé ženy si často myslely, že byly vyléčeny z menstruace, když poprvé zažily amenoreu. Nebylo neobvyklé, že se mladá žena dozvěděla o svém prvním těhotenství od své matky nebo babičky, když se začalo těhotenství projevovat i navenek.

Podle starších bylo těhotenství dáno také tím, že se mladé ženě „díval do tváře“ a hmatal v žaludku plod. Jakmile si to žena sama uvědomila, bylo důležité, aby okamžitě prozradila svůj stav těhotenství své matce, manželovi a blízké komunitě, protože Inuité věřili, že její stav vyžaduje zvláštní ohledy a zacházení, aby bylo zajištěno zdraví matky, dítěte a tábora.

Aby se zabránilo potratu, měl manžel a tábor zajistit, aby se žena během těhotenství psychicky nestresovala nebo nevyčerpala. Sám manžel si nesměl dovolit na svou ženu kdykoliv během těhotenství rozzlobit. Pokud by k potratu skutečně došlo, očekávalo se, že žena bude ihned informovat matku a tábor. Podle tradiční víry Inuitů by skrývání takového tajemství přineslo táboru smůlu, jako je hlad, nedostatek jídla nebo nemoc.

Tabu v těhotenství

V těhotenství se péče o ženy tradičně řídila tabu, známými jako pittailiniq, od starších v komunitě. Tato tabu, která se předávala z generace na generaci a poněkud se lišila napříč geografickými oblastmi nebo tábory, informovala o chování a aktivitách ženy, aby se předešlo komplikacím, podpořil se zdravý porod a zajistily se požadované vlastnosti dítěte. Například, pokud jde o aktivitu, Inuité měli mnoho pittailiniq ohledně udržování fyzické aktivity během těhotenství a odolávání zahálce nebo lenosti, o kterých se věřilo, že nepříznivě ovlivňují porod. Inuitská slova sailliq a sailliqtuq rozlišovala mezi ženami, které se uvolnily (sailliq) podle potřeby, a těmi, které se uvolnily příliš, sailliqtuq. Další běžný pittailiniq nařídil ženě, aby si masírovala žaludek, dokud neucítila pohyb plodu, aby se dítě „nepřilepilo“ k děloze.

Pittailiniq o aktivitě v těhotenství

  • Ráno, když se probudíte, jděte ven co nejrychleji, abyste zajistili krátký a rychlý porod.
  • Příliš se neuvolňujte, jinak by se placenta mohla přilepit k děloze.
  • Neležte ani si nezdřímněte, jinak bude porod dlouhý.
  • Když natahujete tulení kůži na rám, nenamotávejte si provaz kolem rukou, protože by to způsobilo omotání pupeční šňůry kolem krku dítěte.
  • Nedávejte si na hlavu nic ve tvaru misky, aby se placenta nezasekla na hlavičce dítěte.
  • Nevkládejte hlavu nebo paži částečně do dveří nebo do díry, protože během porodu se dítě objeví a ustoupí tam a zpět, nebo dítě vyjde paží jako první.
Inuitská žena sedící před naloženými saněmi, kojené dítě, Zdroj: Rudolph Martin Anderson / Creative commons, CC-BY-SA,https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode.cs

Pittailiniq o chování v těhotenství

  • Když začínáte šití, dokončete jej, jinak bude práce delší.
  • Neškrábejte se na břiše, aby strie byly méně nápadné.
  • Nemluvte a nedívejte se na fyzické zvláštnosti jiných lidí, jako je velký nos, nebo dítě bude mít ještě vážnější zvláštnosti.
  • Rozvažte vše, co je svázáno, aby tělo bylo více roztažené, až bude dítě připraveno.
  • Během těhotenství nenoste těsné kalhoty pro snazší porod.
  • Nedělejte bubliny ze žvýkačky ani nenafukujte balónek, mohlo by dojít k protržení membrán.
  • Otočte postel čelem ke dveřím. Pokud je bokem ke dveřím, dítě bude v příčné poloze.
  • Nedovolte, aby nohy během těhotenství prochladly, protože to způsobí krvácení po porodu.

Strava v těhotenství

Inuité také dodržovali mnohá tabu (pittailiniq) o stravě a konzumaci v těhotenství. Starší lidé uvádějí, že těhotné ženy se měly během těhotenství zdržet syrového masa a jíst pouze vařené maso. Zvýhodnění těhotných žen se rozšířilo i na potraviny a pro těhotnou byly vždy vyhrazeny nejlepší kusy masa a jídla. Pittailiniq týkající se stravy těhotných žen demonstruje silný důraz na stravu matek ovlivňující krásu a vzhled kojenců. Radí také například jíst mořské řasy, pokud chcete mít chlapce.

Příprava na porod

Podle starších se ženy neučily, jak se připravit na porod. Ženy očekávaly a důvěřovaly, že během akce dostanou instrukce a rady od své porodní asistentky, matky nebo tchýně.

Zdroje článku:
Reklama