Reklama

Proč mají Inuité tmavou pleť? Barva je zesilována nedostatkem čistoty, pot si seškrabávají z obličeje nožem. Jen miminka jsou světlá

Proč mají Inuité tmavou pleť? Barva je zesilována nedostatkem čistoty, pot si seškrabávají z obličeje nožem. Jen miminka jsou světlá

Foto: Kedardome / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Inuité v daleké severovýchodní Asii, americké Subarktidě a Grónsku mají žlutohnědou kůži navzdory vzdálené severní zeměpisné šířce, ve které žijí, na rozdíl od jiných populací žijících na srovnatelné rovnoběžce, jako jsou Švédové a Finové. Proč ale?

Reklama

Navzdory mrazivé, ledem pokryté krajině se Inuité hřejí pod parkami ze zvířecí kůže. Jsou v teple a... „opálení“. Přestože kůže domorodců sotva spatří denní světlo, zachovává si bronzový lesk.

Ještě na počátku 20. století se vědci snažili pochopit a zmapovat barvu kůže. Felix von Luschan, lékař a antropolog, vytvořil rozdělení barev lidské kůže obsahující 36 různých barevných dlaždic, které charakterizují odstíny pleti. Čím dále jsou předkové člověka od rovníku, tím světlejší by podle jeho stupnice měla být jeho pleť, píše web Scienceline.org.

Barva lidské kůže je obecně vysoce proměnlivým a komplexním znakem v důsledku silného selekčního tlaku a je řízena mnoha genetickými variacemi. Adaptace barvy pleti je složitý proces a dlouhý evoluční proces ovlivněný různými historickými, dokonce i prehistorickými populačními genetickými událostmi. 

Barva pleti odpovídala stupni čistoty?

„Barva pleti je u původních Gronlanďanů hnědavá nebo šedožlutá, a také u míšenců proniká někdy určitá stupeň hnědožluté barvy. Tato přirozená tmavost pokožky je však  - alespoň pokud se týká mužů a starších žen – ponejvíce zesilována nedostatkem čistoty,“ popsal již v roce 1891 polárník, vědec a spisovatel Fridtjof Nansen ve své knize ŽIVOT ESKYMÁKŮ.

„Pro čtenářovu informaci v tomto směru mohu sdělit,“ vysvětluje Nansen, „že náš krajan, veledůstojný pán (misionář) Hans Egede, popisuje způsob jejich mytí, hlavně u mužů, takto: ´Pot si seškrabávají z obličeje nožem nebo podobným nástrojem´,“ pokouší se přiblížit zajímavý poznatek Nanse

Světlá miminka s modročernou skvrnou

A pokračuje: „Novorozeňata mají světlou pleť, a to nejen z toho důvodu, že se nestačila ušpinit. Nad bederní částí mají modročernou skvrnu, odkud se později rozšiřuje tmavá barva kůže. Holm vypráví (Gustav Frederik Holm, 1849-1940, byl dánský námořní důstojník a arktický průzkumník – pozn. aut.), že něco podobného existuje také na východním pobřeží. Sám o tom nemohu říci nic určitého. Bylo to v kladném případě, co se vypráví o japonských dětech, uzavřel komentář k otázce tmavé barvě pleti obyvatel Grónska polárník Nansen v knize ŽIVOT ESKYMÁKŮ.

Inuité jsou výjimkou, zřejmě kvůli UV záření

Inuitská populace tak představuje výjimku z rozložení barvy pleti v závislosti na zeměpisné šířce. Jedním z možných důvodů je, že tmavá kůže mohla Inuity chránit před silným UV zářením kvůli dlouhé době denního světla v zimě a vysoké míře odrazu UV záření od sněhu, popsala studie s  názvem Adaptation of human skin color in various populations (Přizpůsobení barvy lidské kůže v různých populacích) zveřejněná na oficiálním webu vlády USA National Library of Medicine National Center for Biotechnology Information.  

Pradávný východoasijský původ

Další příčinou tmavší barvy pleti by mohl být zakládající účinek starověkého východoasijského původu Inuitů, kteří obývali arktickou oblast téměř před 5000 lety a měli vyšší produkci melaninu než evropští předkové. Bylo však provedeno velmi málo genetických studií, které by určily genetický základ tmavé pleti u arktických populací.

Nedostatek vitamínu D?

Zatímco tmavá kůže je nevýhodou pro produkci vitaminu D, spousta vitaminů včetně zmíněného „déčka“ je pravděpodobně kompenzována masitou stravou Inuitů. Příjem vitaminu D Inuity nebyl závislý na slunci. Vše, co potřebují, získávají ze stravy, bohaté na tučné ryby, které jsou přirozeně bohaté na vitamín D.

Zdroje článku:
NANSEN, Fridtjof. ŽIVOT ESKYMÁKŮ. Praha: Mladá fronta, 1956. Globus (Mladá fronta)., scienceline.org, ncbi.nlm.nih.gov
Reklama