Reklama

Dokud někdo ze syrového masa velryby neoslepne, tak se nic nezmění. Staří Inuité trvají na svých zvycích – nevařit

Dokud někdo ze syrového masa velryby neoslepne, tak se nic nezmění. Staří Inuité trvají na svých zvycích – nevařit

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Vědci z Univerzity Britské Kolumbie vydali zdravotní doporučení pro inuitské velrybáře, když u běluh severních ze Severního ledového oceánu objevili infekčního kočičího parazita, který je potenciálně fatální předzvěstí klimatických změn na severu.

Reklama

Michael Grigg a Stephen Raverty, kteří byli v době nálezu, tj. již roku 2014, součástí oddělení pro výzkum mořských savců na Univerzity of British Columbia (UBC), představili své výsledky na únorovém výročním zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy v Chicagu. Tvrdí, že za migraci parazita na sever může tání arktického ledu, které je způsobeno změnou klimatu.

Běluha severní - Kráska severních vod

Běluha severní (Delphinapterus leucas) je ozubený kytovec z čeledi narvalovitých, pro kterého je charakteristické bílé zbarvení. Mohou dorůstat délky až 6 m a hmotnosti 1 600 kg. Mláďata jsou světle šedá a bílou barvu získají až po dosažení pohlavní zralosti ve čtyřech letech. Běluhy patří v současné době mezi zvířata ohrožená vyhubením.

Parazit z jihu způsobuje onemocnění na severu

„V jižněji položených 48 státech USA cirkuluje řada patogenů, které nemají tendenci se kvůli nízkým teplotám vydávat na sever," vysvětlil Grigg ve videu zveřejněném UBC. „A nyní se děje to, že patogeny, které tvořily status quo v jižnějších 48 zemích, se nyní vynořují, aby způsobily onemocnění mezi vnímavými populacemi v Arktidě."

Parazit Toxoplasma gondii je typicky přenášen kočkami a je hlavní příčinou infekční slepoty u lidí. Těžké případy toxoplazmózy mohou být smrtelné. Může se šířit konzumací tepelně neupraveného masa, které je základem tradiční stravy Inuitů v severních regionech.

Zde se můžete podívat na autentické video z lovu běluh severních obyvateli kanadské oblasti Nunavik a následné rozdílení masa místním obyvatelům. Video natočila místní rozhlasová stanice:

Tradiční lov a tradiční konzumace

Inuité loví běluhy severní po staletí a pro mnohé z nich jsou stále významnou součástí kultury a jídelníčku. Jediná velryba ulovená v letních měsících může během zimy poskytnout potravu několika rodinám. V arktické tundře bylo tradičně obtížné sehnat dřevo na oheň, proto se velrybí maso konzumovalo syrové nebo zmrazené, a tato praxe přetrvává dodnes.

Obyvatel ze Severozápadních teritorií, který se tradičního lovu účastní již desítky let, uvedl, že maso běluh vždy vaří, aby zabránil šíření parazitů. Lovec, který si nepřál být jmenován kvůli svému zaměstnání v teritoriální vládě, však uvedl, že toto oznámení nezmění způsob, jakým způsobem lidé běluhy loví a konzumují.

„Pokud někdo z konzumace tohoto masa neoslepne, tak se to ani trochu nezmění," řekl. „Je těžké vzdělávat starší lidi. Neochvějně trvají na svých zvyklostech, tak jsou naučeni, a nechtějí se měnit. Dokonce i můj otec říká: 'my to nevaříme'. Já říkám: 'Jo, vaříme'. Odložím stranou muktuk (zmražený velrybí tuk) a řeknu 'to je tvoje. Jestli to chceš jíst syrové, tak si posluž. My to máme rádi vařené. Víme, že tím zabijeme parazity.“

Další kmen parazita u dalších severských zvířat

Grigg a Raverty také identifikovali další kmen parazita u tuleňů obecných, mrožů a ledních medvědů.

„Led je hlavní ekologickou bariérou pro patogeny," vysvětlil Grigg v tehdejší tiskové zprávě. „V souvislosti s velkým táním jsme svědky uvolnění patogenů, které získávají přístup k novým zranitelným hostitelům a působí tak spoušť."

Reklama