Reklama

Kde je hlava Shakespeara? Vědci se domnívají, že v jeho hrobu není

Kde je hlava Shakespeara? Vědci se domnívají, že v jeho hrobu není

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Když se řeknou významní angličtí básníci, mnohé z nás napadne to samé. William Shakespeare! O jednom z nevýznamnějších básníků a dramatiků 17. století si můžeme přečíst mnohé. Záhadou ovšem zůstává jeho mrtvé tělo.

Reklama

Shakespearova smrt

William Shakespeare zemřel 23. dubna 1616 na své 52. narozeniny. Některé zdroje uvádí, že zemřel na horečku. Jiné zdroje uvádí, že se jeho zdravotní stav začal zhoršovat zhruba měsíc před smrtí. 25. března 1616 totiž podepsal diktovanou závěť velice podivným podpisem a třesoucí se rukou. A některé zdroje dokonce zmiňují, že měsíc před svou smrtí byl malátný a velmi dezorientovaný. Dříve bylo zvykem, že si člověk na své "smrtelné posteli" vypracoval poslední vůli, což napovídá tomu, že si byl vědom toho, že se jeho konec nezadržitelně blíží a smrt už klepe na dveře.

Pohřeb Williama Shakespeara

Shakespeare byl pohřben pod kamennou podlahu před oltářem v kostele Nejsvětější Trojice ve Stratfordu dva dny po své smrti, přesně podle své poslední vůle. Údajně se totiž bál "skleněného domu", kam se v té době ukládaly exhumované ostatky mrtvých, aby se uvolnilo místo pro další zemřelé. Zdroje uvádí, že dokonce nechal na své místo odpočinku vytesat prokletí pro každého, kdo by ho chtěl přemístit, nebo s ním jakkoliv manipulovat. Na náhrobku stojí: "Dobrý příteli, pro Ježíše Krista, nechtěj kopat prach, který je přiložen, ať je proklet ten, kdo ušetří tyto kameny, a ať je proklet ten, kdo pohne mými kostmi." Až někdy před rokem 1623 byl zřízen památník, na kterém byl sám básník vyobrazen, jak píše jedno ze svých slavných děl. Shakespearovi je pak věnována celá řada památníků po celém světě. 

Šokující zjištění při zkoumání hrobu

Moderní technologie dnes zvládnou mnoho. A tak je vědci také využili při zkoumání hrobu ku příležitosti 400. výročí Shakespearovi smrti v březnu 2016. K průzkumu použili speciální georadary, které umožňují hrob prozkoumat, aniž by byla hrobka narušena, nebo jakkoliv s ní manipulováno. Hrob je totiž dodnes opředen kletbou. Na náhrobním kameni je tzv. epitaf, kterým Shakespeare vyhrožuje zlým osudem všem, kdo místo a ostatky jakýmkoliv způsobem naruší. Hrob byl sice v roce 2008 zrenovován, ale podle zjištěných informaci s ním nebylo nijak hýbáno, aby se věštba nenaplnila.

Archeologové po zrentgenování hrobky ovšem přišli se šokujícími skutečnostmi. Došli k závěru, že z hrobu byla s největší pravděpodobností ukradena lebka. Údajně rentgen v místě, kde by měla být hlava, vykazuje nezvykle prázdné místo. Takže skutečnost, že byla lebka z hrobu odcizena, je více než jasné.

Dodnes nejsou žádné informace o tom, kde by se lebka mohla nacházet. Spekuluje se o vykradačích hrobů, nebo lovcích trofejí z 18. století, které z důvodu narušení hrobu pravděpodobně potkal krutý osud.

Reklama