Reklama

Hašima, kdysi nejobydlenější místo na světě. Jeho temná historie se píše od 30. let dvacátého století

Hašima, kdysi nejobydlenější místo na světě. Jeho temná historie se píše od 30. let dvacátého století

Foto: Patrick Rock / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Tajemný ostrov Hašima svým tvarem připomíná válečnou loď z doby druhé světové války. O tomto místě se traduje celá řada příběhů, které z něj dělají středobod záhad a paranormálních jevů.

Reklama

Ostrov Hašima se někdy také označuje jménem Gunkandžima, což v překladu znamená Ostrov bitevní lodi. Název odkazuje na unikátní tvar této výspy, který z ptačí perspektivy skutečně připomíná bitevní plavidlo z minulého století. Hašima byl kdysi nejhustěji osídleným místem na světě. Nyní je ostrov pouze surrealistickým městem duchů, kde uvidíte opuštěné a zchátralé stavby ponechané bez ladu a skladu. Ulicemi nyní chodí pouze toulavé kočky, krysy a bytosti z příběhů a povídek.

Panoramata doplňuje mystická historie

Ostrovní město ze všech stran omývají klidné vody moře. Když se k Hašimě blížíte na lodi, vidíte siluetu vykreslující strašidelný obraz minulosti, kdy zde v době těžby uhlí až do druhé světové války zemřelo mnoho lidí. Příběhy z dějin vypráví, že zde zhruba od 30. let 20. století až do druhé války v rámci nucených prací tvrdě dřeli lidé z Koreje a Číny. Kvůli drsným podmínkám a brutálnímu zacházení zde každoročně umíraly spousty vězňů. Podle některých zdrojů bylo pro účely těžby na nedalekém ostrově Nakanošima zřízeno krematorium, které sloužilo pro těla obětí těchto nucených prací.

Místo plné paranormálních jevů

Ostrov Hašima byl v minulosti po dlouhou dobu veřejnosti úplně znepřístupněn. V posledních letech však popularita tohoto místa narůstá, zejména v souvislosti s hollywoodskými snímky, například bondovkou Skyfall, které se zde natáčely.

Od roku 2009 je tak ostrov opět přístupný turistům. Na ostrov se můžete vydat prostřednictvím organizovaných výletních cest z nedalekého ostrova Takašima. Ne všechna místa na ostrově je však možné prozkoumat kvůli nebezpečí, které představují staré zchátralé stavby.

Podle návštěvníků ostrov vyzařuje děsivý pocit toho, že vás neustále někdo sleduje. Na některých místech je cítit znatelný chlad či obrysy postav v ulicích. Turisté, kteří na ostrov přijeli, navíc hlásili, že v dávno opuštěných podzemních chodbách uhelných dolů slyšeli křik a vytí. Mohlo by se jednat o nejstrašidelnější místa ostrova Hašima, protože v minulosti bylo právě pod zemí pohlceno mnoho nevinných duší.

Ostrov je přístupný zvědavým turistům pod dohledem profesionálů
Ostrov je přístupný zvědavým turistům pod dohledem profesionálních pozorovatelů | Zdroj: Σ64 / Creative commons, CC-BY

Jak se na ostrov dostat

Pokud chcete osobně zažít pocity z návštěvy tohoto záhadného ostrova duchů v Japonsku na vlastní kůži, můžete využít služeb některých profesionálních provozovatelů komentovaných prohlídek. Jen si nezapomeňte vzít s sebou dostatek odvahy, jakmile vstoupíte na ostrov. Dávejte si také pozor na padající trosky a další nebezpečí, která na tomto opuštěném místě můžou hrozit prakticky na každém kroku.

Ostrov Hašima je skutečně ostrovem duchů bez známek živých lidí, zato s děsivě živými vzpomínkami na japonskou historii. Místo je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a aktuálně tvoří důležitou památku dob dávno minulých.

Reklama