Reklama

V roce 1854 doslova zmizel farmář v Selmě, v USA. Nebylo na tom nic až tak divného, kdyby se to nestalo před zraky celé rodiny

V roce 1854 doslova zmizel farmář v Selmě, v USA. Nebylo na tom nic až tak divného, kdyby se to nestalo před zraky celé rodiny

Foto: Public domain, Wikimedia commons

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Čtyři lidé sledovali, jak kráčel přes pole; čtyři páry očí jej viděly, jak zamával. Pak už jej nespatřil nikdy nikdo.

Reklama

Občas se stane, že někdo zmizí beze stopy a už nikdy se jej nepodaří nalézt. Málokdy se však stane, že by někdo zmizel před očima důvěryhodných svědků. Právě to se však stalo farmáři v Alabamě. Do pátrání se zapojili všichni lidé z okolí. Ale marně. Oriona Williamsona se již nikdy najít nepodařilo.

Zmizel před zraky své ženy a souseda

Farmář Williamson žil se svou ženou a dítětem nedaleko Selmy v Alabamě. Jednoho horkého červencového odpoledne roku 1854 seděl Orion s rodinou na verandě a pozoroval pasoucí se koně. Po chvíli se Orion zvedl a řekl: „Zapomněl jsem Andrewovi říct o těch koních.“ To byla nakonec jeho poslední slova. Andrew byl správcem Williamsonovy farmy a Orion se vydal za ním. Paní Williamsonová sledovala, jak její manžel sešel z verandy a vydal se přes pole ke koním. Na chvíli se zastavil, aby zvedl malý klacek, a pak zvolna pokračoval v chůzi.

Kolem pole projížděl v kočáře muž ze sousedství, Armour Wren, se svým synem Jamesem. S Williamsonovými se dobře znali a přátelili se. Na Oriona zamávali, ten na ně také mávl, udělal krok a zmizel.

Přihlížející nemohli uvěřit vlastním očím. Paní Williamsonová s dítětem se okamžitě rozběhli směrem, kde pan Williamson ještě před chvilkou stál. Pan Wren zastavil kočár a i s Jamesem se rozběhli z opačné strany pole a všichni se setkali na místě, kde Orion zmizel. Nebylo po něm ani stopy. V zemi nebyla žádná díra, do které by spadl, tak jej začali všichni čtyři hledat po okolí. Po několika hodinách hledání se vydali pro pomoc.

Práce na farmě v Alabamě
Práce na farmě v Alabamě | Zdroj: Public domain, Wikimedia commons

Jak je těžké přejít pole

Na pomoc při hledání pohřešovaného farmáře přišly stovky lidí. Prohledali každý centimetr oblasti. Přijeli geologové a hledali v okolí díry nebo jeskyně. Nic se nenašlo. Ještě dva týdny po události slyšeli Williamsonovi z místa na poli, kde zmizel, Orionův hlas, který je volal. Zůstávali na místě i v noci, dokud jeho hlas nezeslábl, nezměnil se v šepot a pak nezmizel úplně.

Následujícího jara na Orionovo zmizení na poli ukazoval jen kruh mrtvé trávy. Orionův hlas již dávno utichl a muž se nikdy nenašel. Po zmizení se do oblasti sjeli novináři. Byl tam i spisovatel Ambrose Bierce, který o záhadném zmizení napsal povídku s názvem „Jak je těžké přejít pole“.

Další nevysvětlitelná zmizení

Po této události z roku 1854 se objevily další podobné příběhy, ale většina z nich nebyla očitými svědky doložena tak, jako příběh Williamsona. Některé z nich opět popsal Ambrose Bierce. Jedním z nich je zmizení ševce Jamese Burne Worsona z Leamingtonu v Anglii. Ten se 3. září 1873 v hospodě vsadil, že dojde na jeden zátah do Coventry a zpět (celkem asi 65 km). Vyrazil na cestu a muži, se kterými se vsadil, jeli v kočáře pomalu za ním.

Několik kilometrů šel Worson velmi dobře, lehkou chůzí, bez zjevné únavy, protože měl opravdu velkou vytrvalost a nebyl natolik opilý, aby vrávoral. Tři muži ve voze se drželi kousek za ním a občas jej povzbuzovali. Najednou, uprostřed cesty, ani ne 10 metrů od nich, James jako by klopýtl, padal směrem vpřed, vydal strašlivý výkřik a zmizel. Nespadl na zem, zmizel dřív, než se jí vůbec dotkl. Nikdo už jej nikdy nespatřil. Mužům kvůli opilosti nikdo nevěřil a policie se domnívala, že jej zavraždili. To se však neprokázalo a případ zůstal také neobjasněn.

Reklama