Reklama

Egyptští faraoni ejakulovali do Nilu v naději na dobrou úrodu

Egyptští faraoni ejakulovali do Nilu v naději na dobrou úrodu

Foto: Photomarine / Shutterstock

Publikováno:
4 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Staří Egypťané byli považováni za mimořádně vyvinutou civilizaci. Ovládali celou řadu odvětví, včetně vlády, umění, písma a náboženství. Navíc budoucím generacím přinesli řadu legendárních technologií a vynálezů, např. zubní pastu či vodní kolo.

Reklama

O síle egyptské starověké civilizace a společnosti dodnes vypovídají zejména pyramidy. Jejich velikost je nepopiratelná, avšak někdy to Egypťané se svou podivnou vírou a rituály tak trochu přeháněli. V čem?

K léčbě plešatosti používali smažené chrtí nohy

Lékařský text z roku 1550 př. n. l. zvaný Ebersův papyrus doporučoval Egypťanům několik absurdních způsobů, jak se zbavit plešatosti. Patřilo k nim vytvoření směsi tuků z kozorožce, kocoura, hrocha a krokodýla. Egypťané vařili dikobrazí srst ve vodě a po čtyři dny si ji přikládali na pokožku hlavy. Dalším návrhem, který kniha zmiňovala, bylo smažení nohy chrtí samice s oslím kopytem v oleji.

Věřili, že jsou z hlíny

Staroegyptský bůh Khnum je jedním z nejstarších egyptských bohů a často se o něm mluví jako o otci otců a matce matek faraonů. Jeho jméno znamená spojit nebo postavit. Khnum má beraní hlavu a hrnčířský kruh, který slouží ke stvoření lidí. Egypťané navíc věří, že tento Bůh stvořil lidi z hlíny. Vytvořil nejen jejich těla, ale také duše.

Lidé, kteří nerespektovali Boha Slunce, byli upáleni zaživa

Násilné zločiny byly ve starém Egyptě poměrně vzácné; jedním z nejhorších zločinů, kterých se mohl člověk dopustit, bylo znevážení nebo urážka boha Slunce. Pokud například jedinec vykradl nebo zdemoloval jeho chrám, pronesl slova neúcty namířená proti tomuto bohu nebo byl shledán vinným z jakéhokoli jiného jednání, které by mohlo být považováno za jeho urážku, byl odsouzen k upálení zaživa.

Faraoni ejakulovali do Nilu ve snaze požehnat úrodě

Podle egyptské legendy stvořil vesmír bůh jménem Atum. A učinil tak ejakulací po vlastní masturbaci. Nil, který je zároveň nejdelší řekou světa, je spojen s počtem Atumových ejakulátů. Starověcí faraoni pak na základě této báje dodržovali rituál ejakulace do Nilu. Jednalo se o obřad, který se konal každý rok, aby se znovu obnovil dar, který Atum daroval Nilu k výživě.

Faraoni ejakulovali do Nilu ve snaze požehnat úrodě. Zdroj: Storm Is Me / Shutterstock

K chytání zločinců používali paviány.

Všichni asi ví, že staří Egypťané uctívali zvířata. Doma chovali několik zvířat jako domácí mazlíčky, včetně paviánů. Ti však byli více než jen domácími mazlíčky – pomáhali totiž chytat zločince. Odváděli přitom stejně dobrou práci jako dnešní psi. Podle egyptských uměleckých děl tak dělali cvičení paviáni policejní zvířata. Uměli navíc také sbírat ovoce, tančit, nebo dokonce vařit pivo.

Krokodýlí trus na kontrolu porodnosti? V Egyptě běžná věc

Je známo, že staří Egypťané míchali krokodýlí trus například s medem. Vytvářeli z něj pesar, který se vkládal do pochvy nebo se jím potíralo pánské přirození. Předpokládalo se, že tento odvar působí jako spermicid a často se používal jako antikoncepční prostředek. Archeologové objevili papyry z oblastí starověkého Egypta, které hovoří o účinnosti krokodýlího trusu jako antikoncepčního prostředku.

Barvení vlasů zkaženými oslími játry

Staří Egypťané přikládali kvalitě vlasů velkou důležitost; nejenže byly nezbytné pro udržení osobního vzhledu, ale byly také symbolem a ukazatelem společenského postavení. V důsledku toho byli Egypťané posedlí tím, aby jejich vlasy vypadaly zdravě, a proto si dali práci s vymýšlením prostředků proti šedivění vlasů. Jednou z variant řešení tohoto problému pak bylo vaření krve černého telete s olejem a její nanášení na vlasy. Další způsob spočíval ve vaření želvího krunýře a ptačích obratlů v oleji nebo například vaření oslí hřívy s vagínou feny. Pro fajnšmekry pak byla aplikace zkažených oslích jater, která se nakrájela na malé kuličky a po povaření v oleji byly nanášeny přímo na vlasy.

Zdroje článku:
Reklama