Reklama

Agatha Christie zmizela, nikdy nikdo nevysvětlil, co se s ní dělo osudných 11 dní

Agatha Christie zmizela, nikdy nikdo nevysvětlil, co se s ní dělo osudných 11 dní

Foto: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

V zimě 1926 se v životě Agathy Christie odehrálo něco, co byste čekali spíše u některé postavy z jejích knih. V noci zmizela beze stopy a 11 dní po ní pátrala celá Anglie. Záhadu, co se tehdy stalo, se dodnes nepodařilo vysvětlit.

Reklama

Po profesní stránce byl rok 1926 pro Agathu Christie velmi dobrý. Její detektivní romány šly takříkajíc na dračku a její popularita s každou další vydanou knihou rostla. Totéž se však, bohužel, nedá říci o jejím osobním životě. Začátkem roku jí zemřela milovaná matka a později téhož roku její manžel, Archie, požádal o rozvod, aby se mohl oženit se ženou, s níž měl poměr. Možná už toho na Agathu bylo prostě moc, možná si chtěla jen pročistit hlavu, když 3. prosince večer nasedla do auta a odjela do noci. 

Pátrání bylo neúspěšné

Když se Agatha Christie nevrátila domů, bylo po ní vyhlášeno pátrání. Její auto bylo druhý den ráno nalezeno u nedalekého jezera. Ve vozidle se našlo několik jejích šatů a osobních dokladů, ale nenašly se žádné stopy, které by napověděly, kam odešla. Zmizení Agathy Christie se dostalo na první stránky novin a vyvolalo celostátní pátrání, do kterého se zapojily tisíce dobrovolníků a vůbec poprvé i pátrací letadla. Kvůli podezření na sebevraždu bylo prohledáno jezero poblíž nalezeného auta. Bezvýsledně. 

Před zmizením odeslala několik dopisů 

K záhadě přispěly i znepokojivé a nejasné dopisy, které napsala a odeslala těsně před svým odjezdem, a které dorazily až po jejím zmizení. V jednom z nich svému švagrovi sdělovala, že odjíždí na dovolenou. V dalším dopise místní policii napsala, že se bojí, že se ji někdo pokouší zabít. Podezření padlo na Archieho, který Agathu pravděpodobně považoval za překážku ve svých plánech oženit se se svou milenkou, a policie proto odposlouchávala jeho telefon a pozorně sledovala každý jeho pohyb.

Jedenáct dní o ní nikdo nevěděl

Postupem času se pátrání rozšířilo do všech částí Velké Británie. Zapojili se i kolegové spisovatelé: Sir Arthur Conan Doyle vzal jednu z Agathiných rukavic ke známému senzibilovi a Dorothy L. Sayersová navštívila Agathin dům a místo, kde bylo auto nalezeno.

Pátrání skončilo až 14. prosince. Jak se ukázalo, Agatha se 4. prosince ubytovala v lázeňském hotelu pod falešným jménem (ironií osudu použila příjmení Archieho milenky) a jeden člen personálu Agathu o deset dní později poznal podle fotografií z novin. Policie přivedla do hotelu jejího muže, který ji okamžitě identifikoval. Agatha se zdála zmatená a Archieho chybně označila za svého bratra.

Novináři vymýšleli různé teorie o tom, co se stalo

Policie odvolala pátrání, Agathu převezli zpět domů a před senzacechtivými novináři ji rychle a zcela ukryli. Protože nebylo vydáno žádné prohlášení, a policie, Agatha ani její rodina neposkytovali žádné odpovědi, noviny začaly zcela pochopitelně přicházet se svými teoriemi o tom, co se stalo: dočasná amnézie, nervové zhroucení, plán pomsty s cílem ztrapnit a ponížit manžela nebo reklamní trik pro zvýšení prodeje jejích knih. Nikdo s jistotou nevěděl, co se stalo. A nikdo to neví dodnes. Agatha své jedenáctidenní zmizení nikdy nevysvětlila a nikdo jiný se k tomu taktéž nevyjádřil.

Reklama